Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Σλοβενία: 70.000 διαδηλωτές ζητούν αυξήσεις

sloveniaΣτους δρόμους βγήκαν περίπου 70.000 Σλοβένοι φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, διεκδικώντας αυξήσεις στις αποδοχές και τα επιδόματά τους, αλλά και το σημαντικό αίτημα, δεδομένης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, για χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης.

Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση της τελευταίας τετραετίας και είχε πανεθνικό χαρακτήρα, με πολλούς Σλοβένους να φτάνουν στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, με διάφορα μέσα μεταφοράς. Συγκεκριμένα τα αιτήματα ήταν, κατώτατος μισθός 600 ευρώ, (από 430 που είναι) και να καταργηθεί η ηλικία των 65 ετών, αδιακρίτως φύλου, ως νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Αρνητική ήταν η θέση του πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ, που τόνισε ότι ότι μεγάλη αύξηση του κατωτάτου μισθού "θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα της σλοβενικής οικονομίας", όμως ο υπουργός Εργασίας Ιβάν Σβέλτικ ανήγγειλε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αύξηση του σλοβενικού κατώτατου μισθού. Ο κ. Παχόρ απέκλεισε το ενδεχόμενο ικανοποίησης του αιτήματος για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου