Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ξεσσαλονίκη


Όπως όλοι σας θα διαβάσατε στα εκατομμύρια blogs που δηλώνουν ως έδρα τους την Ελλάδα (η είδηση κλάπηκε, φυσικά πλέον, από το ένα στο άλλο), πως: «Η τελευταία έκδοση του ταξιδιωτικού οδηγού Lonely Planet κατέγραψε τις δέκα καλύτερες πόλεις για διασκέδαση στον κόσμο υπό τον τίτλο “Χίλιες Απόλυτες Εμπειρίες”». Το καμάρι μας, η μοναδική συμπρωτεύουσα του κόσμου, η νύμφη του Θερμαϊκού, η χιλιοτραγουδισμένη παντοτεινή πολιτισμική πρωτεύουσα βρέθηκε στην Πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μετά από «το ουράνιο μας έκανε να μην χρειαζόμαστε ύπνο» Βελιγράδι, το «ντεμέκ χοτ μπας και λιώσει κανάς πάγος» Μόντρεαλ, το «στου διαόλου τη μάνα» Μπουένος Άιρες, και το «την Παναχαϊκή μου μέσα και εδώ είναι» Ντουμπάι.
Η Θεσσαλονίκη σήκωσε το ανάστημά της: «Μοντέρνα καταστήματα και εκθεσιακούς χώρους μπορεί να συναντήσει κάποιος στην πανέμορφη ελληνική πόλη. Η Θεσσαλονίκη καυχιέται για τη νυχτερινή της ζωή στη διάρκεια των χειμερινών μηνών που οι περισσότεροι φημισμένοι προορισμοί στην Ελλάδα βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη»: από καλλιτεχνικά καφέ, μέχρι λάτιν μπαρ, ντισκοτέκ και μπουζούκια. Αρκετά για να σας κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον μετά τις επισκέψεις σε βυζαντινές εκκλησίες και μουσεία».
Ξέρω έχετε χορτάσει τα μουσεία. Ιδιαίτερα τις βυζαντινές εκκλησίες καθώς δεν χρειάζεστε πια το βιβλιαράκι για τον Όρθρο και το Απόδειπνο. Το Πάσχα ζορίζεστε που είναι πολλά τα Ευαγγέλια. Γι’ αυτό, ας περάσουμε στον πραγματικό πολιτισμό της γενιάς μας. Ενώ τα πρόβατα συνέχιζαν να μαζεύονται στην αρχή της παραλίας, στην πόλη μας ήρθε ο μουσικά υπέρτατος Tiersen, οι μάστορες της σύγχρονης ποπ, Pet Shop Mesilikes, και όσοι απέμειναν από τους αγγέλους του Θεού Bob, συνεχίζοντας να διατηρούν το όνομα «Wailers» στη σύγχρονη σκηνή. Όλα σε μια βδομάδα.
Κοιτάζω το ταβάνι και σκέφτομαι. Ίσως να ισχύει η παγκόσμια θέση. Χόρτασα πολιτισμό μακριά από τα κωλόμπαρα του κέντρου.

y magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου