Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα μέτρα

Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα μέτρα

«Πάγωμα» μισθών για 3 χρόνια, σύνταξη στα 67 και κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι μερικά από τα μέτρα - σοκ που προτείνουν για την ελληνική οικονομία οι Βρυξέλλες, ενώ την Τρίτη «κλειδώνει» η σκληρή επιτήρηση και τις προσεχείς ημέρες κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχεται στην Αθήνα.

Υπό την «θηλιά» αγορών και Βρυξελλών, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης με ορίζοντα 3ετίας και διορθώσεις στον προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων, «μαχαίρι» αναμένεται σε όλες τις δαπάνες και μερικές θα επανεξετασθούν, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, θα θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια διαβίωσης και θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Στην κυβέρνηση αναζητούν επιπλέον 1 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών το 2010 και άλλα 14 δισ. το 2011 και το 2012 ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το «όριο συναγερμού» του 3%, κάτι που σημαίνει πως η προσαρμογή θα είναι ακόμα δυσκολότερη.

Ο υπουργός Οικονομίας, που την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, δεν αρνείται τη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, γι’ αυτό άλλωστε δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Κι όλα αυτά ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει την δεύτερη έκτακτη επίσκεψή του στην Αθήνα από την αρχή του έτους…

«Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις δεν μπορούσαν να προβλέψουν έλλειμμα 12,7%. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση την έχει αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι υπόλογη» τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου, καταλόγισε την αποκλειστική ευθύνη της κατάστασης της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για «μαξιλάρι» στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν είχε εξασφαλίσει.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να ανατάξει την οικονομία της.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη, η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς, ενώ στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση.

«Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίασε η ΝΔ μας υποχρεώνει να μένουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση και όχι με το στέγνωμα της αγοράς.

Όπως επεσήμανε, έως τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Απαρίθμησε μάλιστα όλες τις πρωτοβουλίες και τις αλλαγές που έχουν ήδη λάβει χώρα στις πρώτες 50 μέρες

Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, η εκτίναξη του ελλείμματος του προϋπολογισμού αλλά και κερδοσκοπικές κινήσεις έχουν προκαλέσει ισχυρότατες πιέσεις στα ελληνικά χρεώγραφα, αλλά και αναταραχή στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πάντως έσπευσε σήμερα -σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή»- να ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία» και ότι, αάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας

Παράλληλα, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα: «Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε 'κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων'. Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται για αυτήν.»

Επιπλέον, μιλώντας για το ίδιο θέμα χθες, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης στις Πρέσπες ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι:

«Η οικονομική κρίση την οποία περνάμε, αυτή η δυσκολία που περνάει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος, μπορεί να αντιμετωπιστεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε σε μια πράσινη ανάπτυξη.

» Να επενδύσουμε στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, οι πολλές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, η ελπίδα για το αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου