Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΙΝΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.
ΠΛΕΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ...
ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ,ΠΩΣ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ COSCO,ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ...

«LET'S LOOK into it» (ας το κοιτάξουμε) φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον Gary D. Cohn, πρόεδρο της Goldman Sachs, μετά την παρουσίαση της πρότασης-ιδέας του αμερικανικού οίκου για το ελληνικό χρέος πριν από λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων που αντιστοιχούν στο 20%-25% του ετήσιου δανεισμού της χώρας την επόμενη χρονιά από τους Κινέζους ή άλλες ασιατικές χώρες. Ο τελευταίος υπολογίζεται σε 54 δισ. ευρώ περίπου. Αν όμως προστεθεί ο δανεισμός για την πλήρη αποπληρωμή των οφειλομένων στο ΝΑΤ και στους προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων, πλησιάζει τα 64 δισ. ευρώ και με κάποιες άλλες υποχρεώσεις θα μπορούσε να ανέβει στα 70 δισ. ευρώ. Εξυπακούεται ότι το παραπάνω νούμερο δεν έχει καμία σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που κυκλοφορούσε στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

Δεν αποκλείεται όμως να αγοραστούν επίσης κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστικοί οργανισμοί, π.χ. ΙΚΑ, σε ένα ντιλ που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της διάρκειας αυτού του χρέους που λογίζεται ως ενδοκυβερνητικό. Το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ανέλθει σε 20 δισ. ευρώ. «Με δεδομένες τις ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να πει κανείς όχι, αφού φυσικά προηγουμένως εξετάσει τι άλλες εναλλακτικές λύσεις έχει», σχολίασε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μερικοί τραπεζίτες αμφισβητούν κατά πόσο οι Κινέζοι θα ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα τέτοιας αξίας, παρότι διαθέτουν τεράστια ρευστότητα. Οπως εξηγούν,ίσως δεν θα ήθελαν να αναλάβουν τόσο μεγάλο ρίσκο σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.
Ομως, φαίνεται ότι η πρόταση δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην αγορά ελληνικού χρέους από τους Κινέζους. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνει ντιλ στον τομέα των υποδομών, π.χ. λιμάνια, σιδηρόδρομοι. «Οι Κινέζοι έχουν μεγάλη εμπειρία από σιδηροδρόμους καθότι διαθέτουν τρένα μεγάλης ταχύτητας (TGV) κ.λπ.», τονίστηκε σχετικά στην «Οικονομία».

Από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι ο σχεδιασμός του ντιλ είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο και θα χρειασθεί αρκετός χρόνος, πιθανόν μήνες, για να υλοποιηθεί, αν τελικά δοθεί το πράσινο φως από κυβερνητικής πλευράς. Η τελευταία έχει διαμηνύσει σε άλλους ξένους οίκους ότι είναι ανοικτή σε όλες τις προτάσεις.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμα στελέχη της πλέον ισχυρής και επιθετικής αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας επισκέπτονται μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί πριν από λίγο καιρό, για να μοιρασθούν μαζί της κάποιες ιδέες και να αποκτήσουν πολύτιμες επαφές στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο. Οι ανταγωνιστές της ισχυρίζονται ότι η Goldman Sachs πολλές φορές «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα».

«Ετσι είναι η Goldman Sachs. Προσπαθεί να μπει στη ροή των πραγμάτων, προτείνοντας διάφορες ιδέες και αφού διαπιστώσει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πελάτη να προσαρμόσει τις προτάσεις της στα νέα δεδομένα», τονίζει τραπεζίτης με πλούσια εμπειρία στο χώρο.
Η Goldman Sachs έχει χρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά, όπου θεωρείται ότι έχει κάνει το πιο επικερδές ντιλ του είδους, σύμφωνα με τραπεζίτες. Πρόκειται για το περίφημο swap ονομαστικής αξίας 6 δισ. ευρώ (πρόκειται ουσιαστικά για μια πράξη ανταλλαγής νομισμάτων) το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν η χώρα μπει στην ΟΝΕ. Από αυτό εκτιμάται ότι αποκόμισε έσοδα 200-300 εκατ. ευρώ. Το ίδιο swap αναδιαρθρώθηκε αργότερα, με αποτέλεσμα να βγάλει κι άλλα λεφτά, όπως ισχυρίζονται ανταγωνιστές της. Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι η Goldman Sachs πρέπει να κέρδισε 500-600 εκατ. ευρώ συνολικά.
Ομως, ο ίδιος ξένος οίκος είχε επίσης δυσαρεστήσει τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών για κάποιες ενέργειές του κατά την εισαγωγή της ΔΕΗ στη Σοφοκλέους, στις αρχές της δεκαετίας. Σ' όλα τα άλλα ντιλ στην Ελλάδα πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι «φαίνεται να τα έχει πάει καλά».

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου