Το καλύτερα σωζόμενο τμήμα από τα 3,5 χιλιόμετρα, όπως υπολογίζεται συνολικά το τείχος της Βεργίνας, το οποίο ανάγεται στα χρόνια του Κάσσανδρου και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο για την ιστορία της Μακεδονίας, βγήκε στο φως ύστερα από πολλούς αιώνες.
Η αρχαιολογική σκαπάνη της πανεπιστημιακής ανασκαφής του ΑΠΘ κατά την τελευταία περίοδο αποκάλυψε ένα τμήμα του τείχους, ύψους έως και 1.90 μέτρων, μέσα σε επιχώσεις που υπερβαίνουν συχνά σε βάθος και τα 4,5 μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο, αναπληρωτή καθηγητή Παναγιώτη Φάκλαρη, το σημαντικό αυτό μνημείο «πρέπει να αναστηλωθεί και να αναδειχθεί».
Η αναστήλωση αυτή, όταν γίνει, αναμένεται να δώσει σε κάποια σημεία ένα εντυπωσιακό μνημείο αρκετών μέτρων ύψους.
Η ανασκαφή αποκάλυψε, επίσης, πλήθος αγγείων, ειδωλίων και νομισμάτων, ανάμεσά τους και ένα χάλκινο νόμισμα του Κάσσανδρου με κεφαλή του Ηρακλή στον εμπροσθότυπο και ιππέα στον οπισθότυπο, που χρονολογεί και το τείχος μαζί και με τα άλλα αρχιτεκτονικά και ανασκαφικά στοιχεία, μετά τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.
Επίσης, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένους σπόρους φακής, αρακά και άλλων όσπριων, από τροφικά κατάλοιπα της εποχής του 2ου και 1ου π.Χ. αιώνα.
«Με τα μεταπύργια να φτάνουν το εντυπωσιακό πάχος των 2,80 μ. και ενίσχυση κατά διαστήματα από στιβαρούς ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους, το τείχος αυτό ήταν σαφώς κατασκευασμένο με πρόνοια για την αντιμετώπιση, αλλά και την εγκατάσταση πολεμικών μηχανών», δήλωσε ο κ. Φάκλαρης.
Το βάθος στο οποίο αποκαλύπτεται το τείχος συχνά υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα λόγω του όγκου των φερτών υλών που σώρευσε πάνω του ένας χείμαρρος, ο οποίος έδρασε καταστροφικά κατά την αρχαιότητα. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η καλή κατάσταση του μνημείου, μια που οι τεράστιες αυτές επιχώσεις το προστάτευαν από τη φυσική φθορά και την ανθρώπινη παρουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου