Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Με ισόβια ή και θάνατο κινδυνεύουν οι ομοφυλόφιλοι στην Ουγκάντα

Έντονες διαμαρτυρίες εξέφρασαν την Παρασκευή η Βρετανία και ο Καναδάς για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στην Ουγκάντα, το οποίο προβλέπει ότι οι ομοφυλόφιλοι θα καταδικάζονται σε ισόβια φυλάκιση ή ακόμη και σε θανατική ποινή.

Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Καναδός ομόλογός του Στίβεν Χάρπερ διεμήνυσαν στην κυβέρνηση της Ουγκάντα ότι ο νόμος αυτός είναι απαράδεκτος.

Ο Γκ.Μπράουν ξεκαθάρισε τη θέση του στον πρόεδρο της Ουγκάντα Μουσεβενί στη διάρκεια διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου της Κοινοπολιτείας.

Ο ομοφυλοφιλία παραμένει αδίκημα σε πολλά κράτη της Κοινοπολιτείας, ωστόσο πολλά πιο φιλελεύθερα κράτη εξέφρασαν αποτροπιασμό για το νέο νόμο της Ουγκάντα.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, ένα άτομο που καταδικάζεται για ομοφυλοφιλικό σεξ θα μπορεί να τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Και ακόμη χειρότερα, εάν αυτό το άτομο είναι φορέας του ιού HIV θα μπορεί να καταδικασθεί και στην εσχάτη των ποινών.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ποινή φυλάκισης τριών ετών για όποιον αντιλαμβάνεται ομοφυλοφιλική συμπεριφορά και δεν την αναφέρει στην αστυνομία εντός 24 ωρών. Επίσης, όποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων κινδυνεύει με φυλάκιση μέχρι και επτά ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καναδά δήλωσε: «Εάν περάσει ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί περαιτέρω την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, αυτό θα συνιστά μια μεγάλη οπισθοχώρηση στο πεδίο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγκάντα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου