Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Όταν η Εύα, Η Έλενα και η μισή κυβέρνηση "τιτιβίζουν" στο internet

Πριν ακόμα ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, δεσμευτεί κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων για τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάποια μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου φαίνεται πως είχαν ήδη εντρυφήσει στην αμεσότητα που προσφέρει η online επικοινωνία, αναβαθμίζοντας την καθημερινή επαφή με τον πολίτη-ψηφοφόρο.

Και αν παραμονές των εκλογών η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, των πολιτικών αρχηγών και των υποψήφιων βουλευτών ανακάλυπτε το πολυφορεμένο πια facebook, πολλά από τα μετέπειτα μέλη της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου περνούσαν με άριστα τις εξετάσεις προσαρμογής και ενημέρωσης περί των πιο τελευταίων τάσεων στο παράλληλο σύμπαν του διαδικτύου...

Εκεί όπου, στα βήματα των πιο διάσημων celebrities από ολόκληρο τον κόσμο, κάποιοι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί «τιτιβίζουν» καθημερινά, ανταλλάσσοντας σύντομα γραπτά μηνύματα με όσους τους ακολουθούν. Το twitter, η πιο γρήγορη και απλοποιημένη εκδοχή μεταξύ των τόπων κοινωνικής δικτύωσης, είναι το νέο μέσο επικοινωνίας υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που εκτός από το βράδυ των εκλογών φαίνεται να προηγείται με διαφορά και στην προσαρμογή σε οτιδήποτε νέο έχει να προσφέρει η τεχνολογία.

Ως οι πιο καλοί μαθητές του πρωθυπουργού, ο οποίος αν και ως γνωστόν ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου, παραδόξως δεν φαίνεται να έχει ενθουσιαστεί με το twitter, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυρία Λούκα Κατσέλη, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο κ. Σπύρος Βούγιας (συνθέτοντας το πιο δραστήριο διαδικτυακά δίδυμο σε υπουργείο), η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η κυρία Φώφη Γεννηματά αποτελούν το... μίνι υπουργικό συμβούλιο εκείνων που φροντίζουν να ενημερώνουν σχεδόν καθημερινά το προφίλ τους. Κάτι που κάποιες φορές φαίνεται ότι κάνουν οι ίδιοι και άλλες οι συνεργάτες τους, που έχουν αναλάβει την online προώθηση των δηλώσεων, των απόψεων και των δραστηριοτήτων τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρου Βούγια, ο οποίος τόσο πριν τις εκλογές, όσο και μετά την ανάληψη των κυβερνητικών του καθηκόντων φροντίζει να ενημερώνει με σύντομα μηνύματα σε προσωπικό ύφος το προφίλ του... «Και ο υποψήφιος χρειάζεται την ξεκούρασή του! Το απόγευμα όμως, πάμε Αμπελόκηπους και Πανόραμα!», έγραφε προεκλογικά στις 21 του Σεπτέμβρη, ενώ συχνά-πυκνά αρέσκεται να απαντά -προφανώς ο ίδιος- σε ερωτήσεις εκείνων που τον (παρ)ακολουθούν: «Tha prospathisw na antapokrithwme kaliterorithmo!Parola auta, mou aresei, opote promise not toquit twitter meta tis ekloges!», ήταν η μάλλον βιαστική, αυθόρμητη και σε greeklish υπόσχεσή του. «Η Θεσσαλονίκη ηλιόλουστη! Αγαπημένη!», γράφει ο κ. Βούγιας σε ένα από τα πιο πρόσφατα μηνύματά του, μην παραλείποντας σχεδόν σε καθημερινή βάση να καλημερίζει το κοινό του.

Εξάλλου, ο αυθορμητισμός που φαίνεται να διακρίνει τους εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενους πολιτικούς (υπάρχει πάντα και ο άνευ διαδικτυακού συναγωνισμού νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης) υπερισχύει και στην περίπτωση της βουλευτή κυρίας Εύας Καϊλή... «Euxaristw para polu gia tis euxes sas gia ta genethlia mou..mesa apo tin kardia mou!», έγραφε αργά το βράδυ της Δεύτερας 26 Οκτωβρίου, ημέρα που εκτός από την Νύφη του Θερμαϊκού εορτάζει και η ωραία Εύα του Κοινοβουλίου. Οσο για το σχόλιό της την επομένη των εκλογών: «Kali dunami se osous analamvanoun apo edw kai pera kai kali ksekourasi se osous paraitithikan apo tin prospatheia», θα μπορούσε να θεωρηθεί πως εμπεριείχε ψήγματα πολιτικής καζούρας προς τους απερχόμενους κυβερνητικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας.

Της αντιπολίτευσης, της οποίας το χαμένο διαδικτυακό γόητρο προσπαθεί να περισώσει η επίσης Θεσσαλονικιά κυρία Ελενα Ράπτη. Είναι από τους λίγους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας που καταφέραμε να εντοπίσουμε στο twitter, αγνοώντας φυσικά τα δεκάδες προφίλ που αποδίδονται στον υπό παραίτηση πρόεδρο του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά είναι προφανές, από το ειρωνικό και σε πολλές περιπτώσεις υβριστικό περιεχόμενό τους, ότι δεν έχουν καμία σχέση μαζί του. Πάντως, το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου έχει επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση της κυρίας Ράπτη για «τιτιβίσματα». Η τελευταία ενημέρωση έγινε λίγο πριν από τις δυο το μεσημέρι της Κυριακής των εκλογών: «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση, μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω!», ανέφερε, όταν προφανώς τα πρώτα μηνύματα από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωναν την επανεκλογής της.

Στις πολύ πρόσφατες πολιτικές παρουσίες στο twitter συγκαταλέγεται ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανακάλυψε μόλις πριν από λίγες ημέρες τον νέο αυτό δίαυλο επικοινωνίας, τουλάχιστον με τους τεχνολογικά καταρτισμένους πολίτες. «Exploring twitter», έγραφε στις 20 Οκτωβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες έχει συνεχείς αναρτήσεις για το πρόγραμμα των ομιλιών και των συναντήσεων του ανά την Ελλάδα. Αντιθέτως, από τους... πρωτοπόρους αλλά και εκείνους που το εγκατέλειψαν σχετικά γρήγορα είναι ο πρώην «Τσάρος» της ελληνικής οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος φαίνεται ότι βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με το Twitter στις αρχές του έτους και μετά τον ανασχηματισμό του από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή.

Στις αξιοσημείωτες παρουσίες με διαρκή ενημέρωση και διάθεση καυστικού σχολιασμού της επικαιρότητας, αυτές του κ. Μίμη Ανδρουλάκη και του υποψηφίου με το κόμμα των Οικολόγων κ. Αντώνη Καφετζόπουλου. «Τι να κάνω δλδ; να κοιτά πίσω από την πλάτη μου; ότι κάνω πάντα, αυτό ξέρω και δε με παίρνει γι άλλα, μεγάλος άνθρωπος=ξεροκέφαλος :)», απαντούσε με τον δικό του τρόπο ο ηθοποιός στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ ο συγγραφέας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναρωτιόταν παραμονές των εκλογών: «όποιος μιλούσε τον Ιούνιο για χάλια της οικονομίας ήταν πράσινο παπαγαλάκι, κι όποιος [τώρα] είναι υπεύθυνος πρωθυπουργός;».

Τέλος, τον τίτλο του πολιτικού προφίλ με τις περισσότερες αναρτήσεις σε καθημερινή βάση κερδίζει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αυτό της βουλευτή κυρίας Αννας Ντάλαρα, με δεκάδες σύντομες ενημερώσεις, ιδιαίτερα σε όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Η εκλογή της με την πρώτη στην... αρένα της Β’ Αθήνας δείχνει, αν μη τι άλλο, και έναν πιο hi-tech δρόμο στους μελλοντικούς υποψήφιους.

apnea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου