Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Υψηλή θέση στα χρόνια υγιούς επιβίωσης, μεταξύ 29 λαών της Ευρώπης, κατέχουμε οι Έλληνες.

Η μέση διάρκεια υγιούς επιβίωσης είναι 65,9 χρόνια, αριθμός ο οποίος μας κατατάσσει στην τέταρτη θέση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ζούμε πολλά χρόνια χωρίς ασθένεια, παρά το γεγονός ότι στον συνολικό προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης κατέχουμε την ένατη μόλις θέση.

Με απλά λόγια, οι Έλληνες ζούμε το 85,5% της συνολικής διάρκειας της ζωής μας, χωρίς να έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση των στατιστικών στοιχείων από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την πρώτη θέση – τόσο σε προσδόκιμο επιβίωσης, όσο και σε χρόνια ζωής χωρίς ασθένεια – κατέχει η Ισλανδία, με 79,6 και 72,8 χρόνια αντίστοιχα. Τη δεύτερη θέση σε προσδόκιμο επιβίωσης (79 έτη), αλλά την τρίτη σε χρόνια υγιούς επιβίωσης (67,5) κατέχει η Σουηδία.

Η γειτονική μας Ιταλία κατέχει την τρίτη θέση σε αναμενόμενα χρόνια ζωής κατά τη γέννηση (78,5), αλλά είναι αρκετά χαμηλά στην κατάταξη σε σχέση με τα χρόνια υγιούς επιβίωσης (62,8).

Παρόμοια είναι η εικόνα στη Νορβηγία και την Κύπρο, οι οποίες μοιράζονται την τέταρτη θέση, με προσδόκιμο επιβίωσης τα 77,8 έτη. Από αυτά, όμως, υγιή είναι τα 66,4 για τους Νορβηγούς και τα 63 για τους Κύπριους.

Αντίθετα, η Μάλτα κατέχει την έβδομη θέση σε συνολικό χρόνο επιβίωσης (77,5), αλλά τη δεύτερη σε διάρκεια υγιούς ζωής (69 έτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου