Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η ανεργία «χτυπά» και τους πολιτικούς μηχανικούς

Ένας στους τρεις πολιτικούς μηχανικούς του νομού Μαγνησίας είναι άνεργος ή υποαπασχολείται ή ετεροαπασχολείται. Η κρίση στον κλάδο τείνει να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έχει σημειώσει καθίζηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Μαγνησίας από τους 470 στο Νομό, με πλήρη απασχόληση υπολογίζεται το 69%, ποσοστό 18% υποαπασχολείται, δηλαδή εργάζεται μία με τέσσερις ώρες την ημέρα, 5% ετεροαπασχολείται, δηλαδή δραστηριοποιείται σε άλλα επαγγέλματα, ενώ άνεργοι είναι το 8%, από τους οποίους 4% είναι μακροχρόνια άνεργοι και 4% μένουν άνεργοι από έναν μέχρι 12 μήνες.
Υψηλότατη είναι η ανεργία των νέων μηχανικών (23-30 ετών), καθώς κυμαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Συλλόγου στο 14%.
Από τους πολιτικούς μηχανικούς που έχουν πλήρη απασχόληση, το 53% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, το 29% ιδιωτικοί υπάλληλοι σε εταιρίες και το 18% δημόσιοι υπάλληλοι.
Βασική αιτία της ανεργίας και της υποαπασχόλησης των μηχανικών το 2009 ήταν η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22%, βάσει του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν.
Άνεργοι μηχανικοί καταγγέλλουν εξάλλου ότι δεν τους δίδεται η δυνατότητα εκ του νόμου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο Δημόσιο, διότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου