Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η Ελλάδα ταξιδεύει στη Βερόνα


Η ιταλική οργάνωση Associazione Giochi Antichi, με την υποστήριξη του Δήμου της Βερόνας, διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο το Διεθνές Φεστιβάλ Παιχνιδικών Δρώμενων του Δρόμου «Tocati», το οποίο παίρνει το όνομά του από την έκφραση toca-te, που σημαίνει «σειρά σου». Φέτος (25-27 Σεπτεμβρίου) «σειρά» είχε η Ελλάδα.

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε με την έκθεση φωτογραφίας «Λατρευτικές εθιμικές εκδηλώσεις στον κύκλο του χρόνου», που διοργάνωσε το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (με την επιστημονική εποπτεία της διευθύντριας του Κέντρου, δρος Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη και την επιμέλεια της γράφουσας, ερευνήτριας του Κ.Ε.Ε.Λ.). Ο δήμαρχος της Βερόνας Φλάβιο Τόσι ευχαρίστησε τα μέλη της ελληνικής αποστολής και παρέδωσε την πόλη στα χέρια των παιχνιδιατόρων.

Με επιμέλεια του Δήμου Νιγρίτας και της δημάρχου Αγγελικής Μήκα, δεκάδες Ελλήνων τελεστών μετέτρεψαν το ιστορικό κέντρο της Βερόνας σε πολύβουο ελληνικό χωριό. Ακολούθησαν λαϊκά αγωνίσματα, αθλητικά παιχνίδια και εθιμικά λαϊκά δρώμενα, τα οποία ζωντάνεψαν στους δρόμους της πόλης. Αναβίωσαν η ιστορία της Γερακίνας, τα σοχινά καρναβάλια και οι αγώνες παραδοσιακής πάλης του aγίου Αθανασίου και των aγίων Αποστόλων. - Zωή N. Μάργαρη

nationalgeographic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου