Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Κύμα πολικού ψύχους σαρώνει την Ευρώπη

Τουλάχιστον 14 άστεγοι έχασαν την ζωή τους από το ψύχος από την αρχή του χειμώνα στη Γερμανία όπου η θερμοκρασία έφθασε στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου στα βορειοανατολικά, ανακοινώθηκε από την γερμανική οργάνωση αρωγής σε άτομα χωρίς μόνιμη κατοικία (BAG).
"Τουλάχιστον 14 άνδρες χωρίς μόνιμη κατοικία πέθαναν από το ψύχος από την αρχή του χειμώνα στη Γερμανία", ο μεγαλύτερος απολογισμός από τον χειμώνα 1996-97, οπότε είχαν χάσει την ζωή τους 25 άστεγοι, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η BAG.
Στις 11:00 ώρα Ελλάδας χθες, η θερμοκρασία ήταν μείον 15 βαθμοί στο Βερολίνο, μείον 12 στο Αμβούργο, μείον 14 βαθμοί στην Λειψία και μείον 13 βαθμοί Κελσίου στο Ανόβερο. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις,που όμως δεν ξεπέρασαν τα τριάντα λεπτά.
Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Στα νότια και δυτικά της χώρας οι θερμοκρασίες είναι κάπως καλύτερες, από μείον 1 μέχρι μείον 6 βαθμοί Κελσίου.
Συνολικά 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ψύχος στη Ρουμανία από τις 20 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Υγείας. Οκτώ άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία τις τελευταίες 48 ώρες, στις επαρχίες ’λμπα, Μποτοσάνι, Ιάσιο και Νέαμτ. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι άστεγοι, ενώ δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κρυοπαγήματα.
Στη γειτονική Βουλγαρία, το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 27 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Στο χαμηλότερο επίπεδο-μείον 38 βαθμούς-είχε πέσει το 1947. Σημειώθηκαν μπλακάουτ σε ηλεκτροδότηση,ενώ παρέμειναν κλειστά από το Σαββατοκύριακο δεκάδες σχολεία. Τα συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους από παραμένουν απροσπέλαστοι στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.
Στην Μόσχα το θερμόμετρο έπεσε σήμερα στους μείον 26 βαθμούς Κελσίου και στους μείον 20 στην Αγία Πετρούπολη, ενώ στην περιοχή Ορέλ, 380 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας έπεισε στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να σχολεία να παραμείνουν κλειστά. Από την αρχή του μήνα έχουν χάσει την ζωή τους 13 άτομα από υποθερμία στην περιοχή Τσουβασιε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Regnum.
Χιονοπτώσεις αναμένονται και στις ισπανικές πόλεις Βαλένθια, Αλικάντε και Μουρθία. Το κύμα ψύχους αναμένεται να προσπεράσει την Ισπανία και να κατευθυνθεί στο Μαρόκο και την Αλγερία.

neostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου