Μέχρι τα τέλη Μαρτίου το υπουργείο Υποδομών θα έχει επιλέξει σύμβουλο που θα εκπονήσει μελέτη για την δημιουργία δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης.
Πρόκειται για μια υποδομή συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ, ανάλογη του μεγάλου έργου εξηλεκτρισμού της χώρας, των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των άλλων μεγάλων υποδομών που έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης μιλώντας σε σε ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), με θέμα Επικοινωνία, Πληροφορία, Τεχνολογία.
«Μιλάμε, ουσιαστικά, για ψηφιακές λεωφόρους μεγάλης ταχύτητας, μέσα από τις οποίες θα διακινούνται ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες» σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είπε, θα έχει επιλεγεί ο σύμβουλος που θα εκπονήσει τη μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, με προοπτική να ξεκινήσει η υλοποίησή του στα τέλη του 2011.
Το Φεβρουάριο του 2008, ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει σχέδιο για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δύο εκατομμύρια ελληνικά σπίτια (fiber to the home) έως το 2013. Το κόστος εκτιμήθηκε τότε στα 3 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από κοινοτικά και άλλα κονδύλια.
Το σχέδιο όμως συνάντησε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και ο ΟΤΕ αποφάσισε τον Ιούλιο του 2009 να στραφεί στην ενδιάμεση εναλλακτική λύση της τεχνολογίας VDSL.
Λίγο αργότερα, τον Αύγουστο του 2009, το σχέδιο νόμου για την «Οπτική Ίνα στο Σπίτι» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Εκτός από τα σχέδια για δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών, ο Νίκος Σηφουνάκης θέτει ως προτεραιότητα και την «κατανομή του ψηφιακού μερίσματος». Αναφέρθηκε στη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, με την οποία θα απελευθερωθεί ένα σημαντικό τμήμα του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες, καινοτόμες υπηρεσίες.
Καταλήγοντας ο υφυπουργός ΥΜΔ επεσήμανε πως η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα αλλάξει το σημερινό πρόσωπο της χώρας και θα την εντάξει στην πρωτοπορία της νέας εποχής και ότι τα οφέλη για τους τελικούς χρήστες είναι πολλαπλά και εκτείνονται στην οικονομία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος, αλλά και στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
tanea
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου