Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Apple iPad, η ταμπλέτα που θέλει να δημιουργήσει νέα κατηγορία υπολογιστών

Και το όνομα αυτού iPad: Ο τελευταίος νεωτερισμός της Apple είναι πράγματι ένας υπολογιστής ταμπλέτα, κατάλληλος για σερφάρισμα, ταινίες, παιχνίδια, ακόμα και για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

«Θέλαμε να ξεκινήσουμε το 2010 με ένα πραγματικά επαναστατικό και μαγικό προϊόν» είπε το αφεντικό της Apple Στιβ Τζομπς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κατάμεστο Κέντρο Γιέρμπα Μπουένα του Σαν Φρανσίσκο.

Η πολυσυζητημένη συσκευή μοιάζει με υπερμεγέθες iPhone. Διαθέτει οθόνη αφής 9,7 ιντσών, έχει πάχος 1,27 εκατοστά και ζυγίζει 680 γραμμάρια. Βασίζεται στον επεξεργαστή Α4 της ίδιας της Apple και θα κυκλοφορήσει με οδηγό SSD (μνήμη flash αντί για σκληρό δίσκο) χωρητικότητας 16, 32 ή 64 Gigabyte.

Διαθέτει επίσης δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης 802.11n, 3G και Bluetooth, επιταχυνσιόμετρο και πυξίδα. Η μπαταρία προσφέρει 10 ώρες λειτουργίας σε κάθε φόρτιση, μπορεί όμως να παραμείνει σε κατάσταση νάρκης έως και 30 ημέρες.

Η συσκευή θα κυκλοφορήσει διεθνώς τον Μάρτιο, ενώ οι εκδόσεις 3G δεν αναμένονται στη διεθνή αγορά πριν από τον Ιούνιο.

Οι τιμές στην αμερικανική αγορά: 499 δολάρια για το μοντέλο των 16 GB, 599 δολάρια για τα 32 GB και 699 δολάρια για τη μέγιστη χωρητικότητα. Τα αντίστοιχα μοντέλα με δυνατότητα 3G τιμώνται 130 δολάρια περισσότερο και στην αμερικανική αγορά θα λειτουργούν μόνο στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της AT&T.

«Νέα κατηγορία»

Η ταμπλέτα της Apple φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους προσωπικούς υπολογιστές και τα smartphone, ένα πάντρεμα που τα netbook δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα netbook δεν είναι καλύτερα σε τίποτα. Είναι απλώς φτηνοί φορητοί. Πιστεύουμε ότι εμείς έχουμε κάτι καλύτερο» είπε ο Τζομπς πριν αποκαλύψει το τελευταίο του δημιούργημα. Εκτίμησε ότι όντως υπάρχει ανάγκη για μια νέα κατηγορία υπολογιστών, κατάλληλων για σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, βιντεοπαιχνίδια και βιβλία.

«Αν πρόκειται να υπάρξει μια τρίτη κατηγορία συσκευών, θα πρέπει να είναι καλύτερη σε αυτού του είδους τις λειτουργίες» είπε.

Το iPad έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα του iTunes , προβάλλει βίντεο υψηλής ανάλυσης στα 720p και διαθέτει «ενσωματωμένο iPod». Τρέχει επίσης όλες τις εφαρμογές του AppStore, είτε ως έχουν είτε σε νέες εκδόσεις για μεγαλύτερες οθόνες.

Ο Τζομπς έδειξε το Facebook και τους New York Times ως παραδείγματα για τη λειτουργία πλοήγησης στο Διαδίκτυο με το πρόγραμμα Safari και έγραψε ένα e-mail χρησιμοποιώντας το εικονικό πληκτρολόγιο στην οθόνη αφής (ένθετη αριστερά).

Παρουσίασε λίγο αργότερα την υπηρεσία iBooks που μετατρέπει τη συσκευή σε ηλεκτρονικό βιβλίο. «Η Amazon έκανε καλή δουλειά παρουσιάζοντας αυτή τη λειτουργία [προβολής e-books] με το Kindle. Θα σταθούμε στους ώμους της για να πάμε λίγο παραπέρα» είπε.

Τα εικονικά ράφια του βιβλιοπωλείου iBooks περιλαμβάνουν ήδη τίτλους από τους πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους στις ΗΠΑ: Penguin, Harper Collins, Simon and Schuster, MacMillan και Hachette.

To iPad θα παίζει επίσης παιχνίδια όπως το Need for Speed της Electronics Arts, το οποίο βασίστηκε στην αντίστοιχη έκδοση για το iPhone.

Ο Τζομπς παρουσίασε επίσης δύο αξεσουάρ: ένα πληκτρολόγιο με ενσωματωμένη βάση για το iPad και μια μαύρη θήκη που όταν ανοίγει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση στήριξης.

Επιφυλάξεις

Παρά την έκρηξη δημοσιότητας που εξασφάλισε το iPad πριν καν κυκλοφορήσει, παραμένει άγνωστο αν οι καταναλωτές θα δείξουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον για τη νέα συσκευή. Οι υπολογιστές ταμπλέτες είναι μια ιδέα που υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, μέχρι σήμερα όμως έχει αποτύχει να φέρουν την επανάσταση.

Την πρόταση επαναφέρουν τώρα όχι μόνο η Apple, αλλά και άλλοι κατασκευαστές όπως η ΗP, η Dell και η Lenovo, οι οποίες παρουσίασαν φέτος τα πρωτότυπα των δικών τους αντίστοιχων συσκευών, βασισμένων στα Windows της Microsoft.

Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters ενόψει της παρουσίασης, το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πλήρωνε για την ταμπλέτα 500-699 δολάρια. Το 20% δήλωσε ότι θα πλήρωνε 700-899 δολάρια και το υπόλοιπο 30% απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, αναλυτές της αγοράς προβλέπουν για το iPad πωλήσεις τριών έως πέντε εκατομμυρίων μονάδων το πρώτο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου