Επιζώντες του κολαστηρίου του Αουσβιτς αψήφησαν την Τετάρτη το χιόνι και το κρύο και μετέβησαν στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Εξήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την απελευθέρωση του Αουσβιτς. Ομιλία Πέρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Οι σειρήνες στο ναζιστικό κολαστήριο Aουσβιτς-Μπιρκενάου ήχησαν για την έναρξη των εκδηλώσεων για την 65η επέτειο της απελευθέρωσής του από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Οι ηλικιωμένοι επιζώντες μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καθώς και άλλοι παρευρισκόμενοι περπάτησαν ανάμεσα στα τείχη και τους πύργους ελέγχου των στρατοπέδων συγκέντρωσης Αουσβιτς και Μπίρκεναου για να τιμήσουν τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων.
Η 84χρονη Γιαντβίγκα Μπογκούκα που επέζησε από το Ολοκαύτωμα δήλωσε ότι ο καιρός σήμερα ήταν παρόμοιος με εκείνον της 27ης Ιανουαρίου του 1945, οπότε ξύπνησε και διαπίστωσε πως οι ναζί είχαν εγκαταλείψει το στρατόπεδο.
«Τα πάντα ήταν καλυμμένα με χιόνι και είχε πολύ κρύο. Το συνηθισμένο καμπανάκι για το πρωινό δεν είχε χτυπήσει, αλλά το προηγούμενο βράδυ υπήρχε ο συνήθης τρόμος και χειρότερα -το κάλεσμα, οι διαταγές των SS» δήλωσε η γυναίκα, η οποία ήταν 19 ετών το 1945.
«Βγήκα στο στρατόπεδο να δω τι γινόταν και παντού υπήρχαν πτώματα. Οι Γερμανοί είχαν πυροβολήσει οποιονδήποτε περπατούσε ακόμα ή είχε προσπαθήσει να διαφύγει» πρόσθεσε.
Από το Βατικανό ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' μίλησε για τον «τρόμο των εγκλημάτων».
«Μακάρι η μνήμη αυτών των γεγονότων -ειδικά η τραγωδία του Σοάχ που έπληξε τους εβραίους- να προκαλέσουν σεβασμό για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη μιας μεγάλης οικογένειας» είπε.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Περές μίλησε στο γερμανικό Κοινοβούλιο και επικεντρώθηκε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απευθύνοντας προειδοποίηση για τους κινδύνους της χρονοτριβής εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Ο Σ.Πέρες, ο τρίτος πρόεδρος που απευθύνεται στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ανακάλεσε στη μνήμη τον τρόμο του Ολοκαυτώματος.
Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε με δηλώσεις του -στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου- «όσους επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα».
«Πέρασαν κιόλας 65 έτη, αφότου νικήθηκε ο φασισμός, αλλά και σήμερα ακούμε φωνές που θέλουν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα, αλλά και να 'εξισώσουν' τα θύματα με τους δήμιους τους, τους απελευθερωτές με τους κατακτημένους».
«Σε κάποιες χώρες», παρατηρεί ο Ρώσος πρόεδρος, «οι συνεργάτες των Ναζί έχουν γίνει ήρωες... Αλλά αυτές οι απόπειρες να ξαναγραφεί η Ιστορία είναι απαράδεκτες κατ' εμέ. Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας όλοι οι υπόλοιποι, για να επικρατήσουμε».
Την Τετάρτη συμπληρώνονται 65 χρόνια από την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο κολαστήριο Αουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία, οπότε και οι Σύμμαχοι για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται πλήρως τι σήμαινε η περίφημη «τελική λύση» που είχε υιοθετήσει το χιτλερικό καθεστώς.
Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε αργότερα παγκοσμίως ως ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου