Έχει χειριστεί δεκάδες υποθέσεις μεγάλων αθλητών εντός των δικαστικών αιθουσών, βγάζοντας "νοκ άουτ" τους αντιπάλους του. Ως δικηγόρος, κάνει … πρωταθλητισμό, θέτοντας ολοένα και πιο ψηλά τον πήχη, ενώ ως ακαδημαϊκός υπερασπίζεται την αξία της εξειδίκευσης σ' έναν ιδιαίτερο τομέα του δικαίου, το αθλητικό δίκαιο.
Πριν καλά- καλά πατήσει το "κατώφλι" των 40 του χρόνων, ο Έλληνας δικηγόρος και λέκτορας Αθλητικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, Γρηγόρης Ιωαννίδης, ψηφίστηκε από το έγκυρο βρετανικό περιοδικό "Sports Business International" ως ένας από τους 20 κορυφαίους δικηγόρους στον πλανήτη, με εξειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο.
"Είναι σημαντική αναγνώριση, επειδή είναι ένα περιοδικό μεγάλου κύρους. Είναι σημαντικό ακόμη το ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά ονόματα στον ίδιο κατάλογο, όπως αυτό του Μαρκ Γκέι (δικηγόρου της IAAF στην υπόθεση Κεντέρη- Θάνου)", δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γρηγόρης Ιωαννίδης.
Με διδακτορικές σπουδές πάνω στην ποινικοποίηση του ντόπινγκ και την εφαρμογή ποινών σε αδικήματα ντόπινγκ, ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, ο οποίος ζει κι εργάζεται μόνιμα στη Μ. Βρετανία, βρέθηκε στο επίκεντρο, πριν από μερικά χρόνια, όταν κλήθηκε να χειριστεί την υπόθεση των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου. Μια υπόθεση που κατάφερε να "κλείσει" οριστικά, μετά την επιτυχή διαπραγμάτευσή του με την IAAF.
Ήταν μόλις 19 χρονών, όταν πήρε για πρώτη φορά τον δρόμο για τη Μ.Βρετανία, για να σπουδάσει νομική, που τόσο αγαπούσε. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη νομική επιστήμη, στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στη διοίκηση επιχειρήσεων, στο Σάουθαμπτον. Το Αθλητικό Δίκαιο και το ενδιαφέρον του γι' αυτό το "ανακάλυψε" λίγο αργότερα, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών του σπουδών και στη συνέχεια φρόντισε να εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις του στο συγκεκριμένο αντικείμενο, με την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
Άλλωστε, ο ίδιος είναι υπέρμαχος της εξειδίκευσης, θεωρώντας πως γενικά, "υπάρχει μια ανάγκη για μεγαλύτερη εξειδίκευση, όχι μόνο στο χώρο του αθλητικού δικαίου, αλλά σε κάθε εκπροσώπηση για οποιοιδήποτε ζήτημα, είτε είναι αθλητικό είτε είναι ποινικό".
Επέστρεψε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνει την πρακτική του εξάσκηση (σ.σ. είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), αλλά τελικά οι πολλές ευκαιρίες, που παρουσιάστηκαν στην Αγγλία, αλλά και οι σημαντικές προοπτικές για έρευνα που προσφέρει η συγκεκριμένη χώρα, τον έκαναν ν' αποφασίσει να επιστρέψει και να "στήσει" εκεί τη ζωή του.
Εκτός των Ολυμπιονικών Κεντέρη και Θάνου, ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, στη δεκαετή επαγγελματική του πορεία, έχει εκπροσωπήσει διάσημους αθλητές, εντός κι εκτός των αθλητικών συνόρων, όπως ο ποδοσφαιριστής Ρίο Φέρντιναντ.
Τον ρωτάμε, αν θα σκεφτόταν να επιστρέψει κάποτε στην Ελλάδα και να ασχοληθεί εδώ με το Αθλητικό Δίκαιο, έναν τομέα όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στη χώρα μας, καθώς, όπως μας λέει, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ανάλυση της θεωρίας του συγκεκριμένου αντικειμένου μετρούνται "στα δάχτυλα του ενός χεριού".
"Αν οι συνθήκες είναι σωστές θα μπορούσα να γυρίσω. Άλλωστε, εργάζομαι σε μια νομική εταιρία (σ.σ. την εταιρία Χριστόδουλου Βασιλειάδη), που έχει έδρα την Κύπρο και παραρτήματα σ' όλη την Ευρώπη. Το παράρτημα για τους Έλληνες αθλητές είναι στην Αθήνα. Έχω ενασχόληση με την Ελλάδα πολύ συχνά, αλλά μόνιμη επιστροφή προς το παρόν δεν την βλέπω", μας απαντά.
Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης είναι ένα από τα λαμπρά επιστημονικά μυαλά της χώρας μας, που διαπρέπουν στο εξωτερικό και το σημαντικότερο είναι πως, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη κατορθώσει να κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων του και ευρεία αναγνωρισιμότητα, στο εξωτερικό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου