Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ισόβια καταδίκη του πρώην δικτάτορα της Αργεντινής

Ο Λουσιάνο Μενέντες κυβέρνησε τη χώρα από το 1976 έως το 1983.

Δικαστήριο της Κόρντομπα (κέντρο) καταδίκασε χθες σε ισόβια πρώην επικεφαλής στρατιωτικό της χούντας στην Αργεντινή (1976-1983), τον Λουσιάνο Μενέντες και τον έστειλε στη φυλακή, ενώ μέχρι τώρα ήταν υπό περιορισμό κατ' οίκον.

«Οι πολεμιστές του κλεφτοπολέμου βρίσκονται σήμερα στην εξουσία», είπε ο 82άχρονος στρατηγός εν αποστρατεία, του οποίου είναι η τρίτη καταδίκη σε ισόβια. «Το 1976, κανένας δεν μας κατηγορούσε για φερόμενες ως καταχρήσεις των ενόπλων δυνάμεων και είναι γελοίο να μας καταδικάζουν σήμερα, 30 χρόνια μετά», πρόσθεσε.

Ο Μενέντες ήταν ο βοηθός του Αντόνιο Μπούσι, κυβερνήτη της επαρχίας Τουκουμάν (βορειοδυτικά), κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της ποινής συνοδεύθηκε από ζητωκραυγές και χειροκροτήματα από το πλήθος που βρισκόταν στο δικαστήριο. Ο νόμος προβλέπει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών μπορούν να τίθενται υπό κράτηση κατ΄οίκον, όμως οι δικαστές έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν διαφορετικά.

Την ίδια ημέρα (Παρασκευή) ξεκίνησε στο Μπουένος Άιρες η δίκη του πρώην αξιωματικού του ναυτικού, Αλφρέδο Αστίς, του επονομαζόμενου «ξανθού αγγέλου του θανάτου», ο οποίος κατηγορείται ότι ενεπλάκη στην απαγωγή και τη δολοφονία δύο Γαλλίδων μοναχών την περίοδο της δικτατορίας.

Μετά την άνοδο στην εξουσία του Νέστορ Κίρτσνερ (2003-2007), την ακύρωση των νόμων περί αμνηστίας και την επανάληψη των δικών, οι αρχές της Αργεντινής ελπίζουν πως οι στρατιωτικοί που ήταν υπεύθυνοι για βιαιοπραγίες θα καταδικαστούν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου