H αντιπροσωπεία της ΕΠΟ επιστρέφοντας από τη Νότια Αφρική όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω της κλήρωσης των ομίλων του Μουντιάλ του προσεχούς Ιουνίου, δεν είχε να ασχοληθεί μόνο με το χρηστικό δίλημμα «Ντέρμπαν ή Γιοχάνεσμπουργκ» ως βάση της Εθνικής στους τρεις αγώνες που θα διεξαχθούν σε διαφορετικές πόλεις.
Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της ασφάλειας της αποστολής της ομοσπονδίας που θα περιλαμβάνει α) την ομάδα β) τα μέλη της ΕΠΟ και γ) τους συγγενείς των ποδοσφαιριστών.
Το θέμα της ασφάλειας λόγω της υψηλής εγκληματικότητας που υπάρχει, αποτελεί διακύβευμα για την επιτυχία της διοργάνωσης και προβληματίζει τη FIFA, την κυβέρνηση της χώρας που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και πλέον την ΕΠΟ που θέλει να πάρει μέτρα προκειμένου κανένα μέλος της επίσημης αποστολής να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι να επικοινωνήσει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ζητήσει τη συνδρομή του και να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την πρεσβεία στη Νότια Αφρική για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της παραμονής της αποστολής.
Στις σκέψεις που υπάρχουν στην ΕΠΟ είναι να ζητηθεί η προστασία της αποστολής από Ελληνες αστυνομικούς και να συμβληθεί με εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας που εδρεύει στη Νότια Αφρική και έχει το «know how» στην αντιμετώπιση της εκεί εγκληματικότητας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Νότια Αφρική θα υποδεχθεί περίπου 450.000 φιλάθλους που θα βρεθούν εκεί για να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός. Τα μέτρα ασφαλείας λέγεται ότι θα είναι «δρακόντεια» στα γήπεδα και γύρω από αυτά, ενώ κάποιες χώρες όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία θα φέρουν μαζί τους μεγάλο αριθμό αστυνομικών για τη φύλαξη των αποστολών τους.
Ανθρωποι που ζουν εκεί και με τους οποίους επικοινωνήσαμε μας είπαν: «Ελάτε, αλλά προσέχετε». Η κατάσταση περιγράφεται ως εξής: Η επίσημη ανεργία είναι στο 25%. Καθημερινά σημειώνονται περιστατικά εγκληματικότητας. Στα σπίτια υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια, αλλά τα ξενοδοχεία είναι ασφαλή. Υπάρχει αυτοκινητοπειρατεία. Το βράδυ, όταν δεν υπάρχει κίνηση, τα κόκκινα φανάρια είναι παγίδες. Καλύτερα να μην σταματά ο οδηγός και να έχει πάντα τις ασφάλειες κλειστές. Απαγορευμένα μέρη θεωρούνται τα «township» που υπάρχουν γύρω από τις μεγάλες πόλεις, κυρίως το Γιοχάνεσμπουργκ και ουσιαστικά είναι γκέτο μαύρων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε συναλλαγές που γίνονται σε ATM και κατά την έξοδο από κοσμηματοπωλεία. Το βράδυ ο βαθμός επικινδυνότητας υπερδιπλασιάζεται. Το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές η κλοπή συνοδεύεται από αφαίρεση ζωής. Δεν ενδείκνυται να κυκλοφορεί κάποιος μόνος και να φορά ακριβά πράγματα. Αν πέσει θύμα κλοπής καλύτερα να μην προβάλει αντίσταση.
Πιο ασφαλή για αγορές και για φαγητό είναι τα «Shopping Malls» που είναι καλά φυλασσόμενα. Ηδη η γερμανική πρεσβεία στην Πραιτώρια που έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με σχετικές οδηγίες (www.germany-southafrica-football.dipl.de), ενώ ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, με μήνυμά του πριν από την έναρξη της κλήρωσης κάλεσε τους συμπατριώτες του να φερθούν στους επισκέπτες για το Μουντιάλ με ευγένεια «γιατί είναι φίλοι μας»...
Χρήσιμες οδηγίες
Οι πόλεις στις οποίες θα δώσει τους αγώνες της η Εθνική δεν έχουν υψηλή εγκληματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για το Ντέρμπαν -αν τελικά επιλεγεί ως βάση της ομάδας- σε σχέση με το Γιοχάνεσμπουργκ (βέβαια τα κριτήρια επιλογής θα είναι διαφορετικά).
Στη Νότια Αφρική ζουν περίπου 45.000 Ελληνες και Κύπριοι. Ελληνικό στοιχείο από τις πόλεις που θα αγωνιστεί η Εθνική υπάρχει στο Μπλουμφοντέιν στο οποίο θα γίνει το παιχνίδι με τη Νιγηρία. Παρότι η απευθείας πτήση από Αθήνα σε Νότια Αφρική που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, δεν υπάρχει πλέον και τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβά, ο σύνδεσμος φιλάθλων «Γαλανόλευκος Φάρος» θα διοργανώσει δύο εκδρομές διάρκειας εννέα και 14 ημερών. Την περασμένη Πέμπτη η ΕΠΟ ανακοίνωσε τη διαδικασία αγοράς εισιτηρίων.
kathimerini
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου