Το κοινοβούλιο στην Ουγκάντα ενέκρινε ομόφωνα νόμο που καθιστά παράνομη την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, επισύροντας ποινή κάθειρξης 10 ετών σε βάρος όποιων διεξάγουν τέτοιες επεμβάσεις και ισόβιας κάθειρξης σε βάρος όσων αναγκάζουν γυναίκες να τις υποστούν, δήλωσε ένας από τους βασικούς εισηγητές του νομοσχεδίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η πρακτική αυτή έχει καταστήσει τη ζωή αναρίθμητων γυναικών αβίωτη. Λέμε, λοιπόν, όχι. Δεν μπορούμε πια να επιτρέπουμε μια τέτοια απάνθρωπη μεταχείριση σε βάρος των γυναικών», είπε ο Φράνσις Επέτετ, σκιώδης υπουργός Υγείας.
Παρότι ο Επέτετ είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο νόμος πέρασε με σχεδόν καθολική έγκριση, εξαιρουμένου ενός βουλευτή.
Αν και η κλειτοριδεκτομή δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ουγκάντα, ορισμένες κοινότητες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εξακολουθούν να αναγκάζουν γυναίκες να υποβάλλονται σε επεμβάσεις αυτού του είδους.
Τον Οκτώβριο του 2008 προύχοντες και στελέχη της αυτοδιοίκησης στην περιοχή Καπτσόρουα, όπου είναι πιο διαδεδομένη, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις επεμβάσεις του είδους.
Το 2007, ο ΟΗΕ είχε εγκρίνει απόφαση που χαρακτήριζε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και τόνιζε ότι αποτελεί «ανεπανόρθωτη, μη αναστρέψιμη κακοποίηση». Στην απόφαση αναφερόταν επίσης ότι οι επεμβάσεις του είδους μεγεθύνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV, καθώς και την μητρική και βρεφική θνησιμότητα.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 100-140 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί τέτοιες επεμβάσεις.
nooz
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου