Στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιω. Τσιάντης, πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, ανακοίνωσε τη λειτουργία της γραμμής στήριξης 116-111 και επισήμανε πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι συχνά, όπως δείχνουν μελέτες που αναφέρουν ότι ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών ανέρχεται στο 10-20% των παιδιών και εφήβων και από αυτό το ποσοστό το 10% αφορά σοβαρά και χρόνια προβλήματα, ως εκ τούτου μεγάλη είναι η ανάγκη για πρόληψη.
«Μια γραμμή μόνο για σένα. Για ό,τι σε απασχολεί. Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για στήριξη από ειδικούς. Για να μη νιώθεις μόνος. Για να έρθεις κοντά σ' όσους αγαπάς», αναφέρει το ενημερωτικό φυλλάδιο της γραμμής και χθες η καθηγήτρια Κ. Σπινέλλη τόνισε σχετικά: «Το άκουσμα της φωνής, της γνώμης ή του παραπόνου του παιδιού είναι από τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Η γραμμή 116-111, που εξυπηρετεί με ατελή κλήση από κινητά και σταθερά παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, Δευτέρα-Παρασκευή από τις 2 έως τις 8.30 το βράδυ, χρηματοδοτείται από το υπ. Υγείας και σειρά χορηγών. Η άλλη Γραμμή-Σύνδεσμος 8018011177 που συμπεριλαμβάνεται στις συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΨΥΠΕ λειτουργεί πλέον αποκλειστικά για ενηλίκους που θέλουν να μιλήσουν για προβλήματα παιδιών-εφήβων.
Στο διάστημα Ιουνίου 2005-Νοεμβρίου 2009 οι εισερχόμενες κλήσεις στη Γραμμή-Σύνδεσμο έφτασαν τις 35.350, αλλά λόγω ελλείψεως προσωπικού και τηλεφωνικών γραμμών -κάτι που επιβάλλεται τάχιστα να διορθωθεί- απαντήθηκαν συνολικά 13.546 κλήσεις. Η πλειοψηφία των καλούντων (68%) ήταν συγγενείς, δάσκαλοι, ειδικοί υγείας. Ο μικρότερος που έκανε κλήση (αφού είχε δει τηλεοπτικό σποτ) ήταν 6 ετών και κάλεσε γιατί ήταν μόνος στο σπίτι. Το 30% των κλήσεων προέρχεται από την επαρχία.
**Τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού κέντρου των φορέων προστασίας της παιδικής ηλικίας, τον καθορισμό συγκεκριμένου μερίσματος για τα παιδιά στον προϋπολογισμό όπως και τη μελέτη των επιπτώσεων στα παιδιά όλων των νομοσχεδίων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την παιδική ηλικία προτείνει η Ελληνική Επιτροπή της Unicef για τη χώρα μας.
Στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ζουν σε νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπολογίζεται σε 12,4% το ποσοστό των παιδιών (0-17 ετών) που ζουν σε τέτοια νοικοκυριά.
Χιλιάδες παιδιά που έρχονται από τρίτες χώρες στην Ελλάδα με ή χωρίς τους γονείς, δεν βρίσκουν τις κατάλληλες υποδομές υποστήριξης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.
Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο πριν συμπληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση διατρέχοντας κίνδυνο εξαίρεσης και περιθωριοποίησης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Εν όψει της λειτουργίας της νέας Ευρωπαϊκής Γραμμής στήριξης παιδιών και εφήβων,δημιουργήθηκε ένα νέο spot για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την λειτουργία της νέας γραμμής στήριξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=onEjfJoadgg