Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Χριστούγεννα για πλούσιους και φτωχούς

Κάποιοι θα πληρώσουν 120 ευρώ για ένα μπουκάλι ουίσκι. Και κάποιοι, με αυτά τα χρήματα, θα προσπαθήσουν να περάσουν όλες τις γιορτές.

Τα λαμπερά Χριστούγενανα των πλουσίων...

Οι γιορτές είναι περισσότερο λαμπερές όταν τα οικονομικά δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Δεν είναι πολλοί αλλά ούτε και πολύ λίγοι αυτοί που τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιήσουν -και φέτος- όλες τους τις επιθυμίες.
Μπορεί η πλειοψηφία των ηλεκτρικών συσκευών να είναι πλέον προσιτή στους περισσότερους Έλληνες, τα ολοκαίνουργια όμως μοντέλα από κάθε κατηγορία αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο λίγων. Μια τηλεόραση 40 ιντσών τεχνολογίας LED τιμάται από 1.400 - 2.000 ευρώ τη στιγμή που μια ίδιων διαστάσεων LCD ή πλάσμα, που θα προτιμήσουν οι… κοινοί θνητοί, δεν ξεπερνά τα 800. Ένα κορυφαίων επιδόσεων home theatre ξεκινά από τα 2.000 και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10.000 ευρώ. “Μπορεί το 90% του πληθυσμού να ζορίζεται να τα φέρει βόλτα, υπάρχουν, ωστόσο, πελάτες που έρχονται αυτές τις μέρες για να ψωνίσουν συσκευές που θα δωρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα και μία ώρα αργότερα αφήνουν στο ταμείο 5.000 με 6.000 ευρώ”, είπε στη “Μ” υπάλληλος καταστήματος αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “πρόκειται για καταναλωτές που δηλώνουν από την αρχή πως θέλουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η μόνη διευκρινιστική ερώτηση που ποτέ δεν μας κάνουν είναι πόσο κοστίζουν τα προϊόντα που επιλέγουν. Το ποσό το μαθαίνουν στο ταμείο τη στιγμή της εξόφλησης και εννέα φορές στις δέκα πληρώνουν με μετρητά”, υπογράμμισε ο εργαζόμενος.

Η ΓΟΥΛΙΑ ΠΟΥ… ΚΟΣΤΙΖΕΙ 10 ΕΥΡΩ
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα καταστήματα τροφίμων και τα σουπερμάρκετ. “Υπάρχουν πελάτες που ψωνίζοντας μονάχα τρία ή τέσσερα προϊόντα πληρώνουν στο ταμείο 300 με 400 ευρώ”, είπε στην “Μ” η υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης Κατερίνα Σακκά και πρόσθεσε ότι “χθες ‘χτύπησα’ στην ταμειακή μηχανή ένα ουίσκι αξίας 120 ευρώ, 75 ευρώ για μισό κιλό ενός τύπου χαβιαριού, 45 ευρώ για ένα τυρί εισαγωγής και 65 ευρώ για δύο φιάλες κρασιού ιταλικής προέλευσης. Τα πέντε αυτά προϊόντα που χώρεσαν σε δύο μονάχα σακούλες κόστισαν συνολικά 315 ευρώ!”, είπε η κ. Σακκά.
“Έχω κλείσει πακέτα για διαμονή σε υπερπολυτελή σαλέ των ελβετικών Άλπεων, στα οποία πήγε όχι μια οικογένεια αλλά ολόκληρο σόι”, είπε η τουριστική πράκτορας Έφη Κατέρη και πρόσθεσε πως “το ποσό που κατέβαλαν οι 12 συγγενείς για μια εβδομάδα ξεπέρασε τα 35.000 ευρώ”.

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΜΕ 700 ΕΥΡΩ
Σπάνια οι… έχοντες και κατέχοντες αποφασίζουν να περάσουν τις γιορτινές μέρες και νύχτες εντός του σπιτιού. Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να ξεπερνά τις απολαβές ενός νέου της γενιάς των 700 ευρώ. Βέβαια, καταβάλλοντας κανείς αυτό το αντίτιμο, απολαμβάνει πιάτα-συνθέσεις όπως βελουτέ από πράσινα και λευκά σπαράγγια, μιλφέιγ με κρέμα εσπρέσο & κάστανο και φιλέτο από σκορπιό και πράσινα ραβιόλια υπό τη συνοδεία γαλλικής σαμπάνιας και ζωντανής μουσικής.


…και τα λιτά των φτωχών

Της Μαρίας Χρυσάφη

Καθώς μπαίνουμε στη γιορτινή περίοδο, υπάρχουν κάποιοι που δεν νιώθουν πως έρχονται Χριστούγεννα. Είναι συνάνθρωποί μας που απέτυχαν οι εργασίες τους, είδαν τις επενδύσεις τους να σβήνουν και έχασαν σπίτια, εργασίες, οικογένειες, λόγω χρεών, κυρίως στις τράπεζες. Μία νέα τάξη που μέρα με την ημέρα αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης.
Νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους από κάρτες και άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα, για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Σήμερα στη χώρα μας πάνω από 2.000.000 άτομα βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς στο όριο της εξαθλίωσης, καθώς χρόνια τώρα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μία δουλειά. Αυτές τις άγιες ημέρες που έχει επικρατήσει το πνεύμα του καταναλωτισμού και της ανταλλαγής δώρων, χιλιάδες άνθρωποι, που ζουν ανάμεσά μας, θα περάσουν τις γιορτές χωρίς ούτε καν τα βασικά: ένα πιάτο ζεστό φαγητό για την ημέρα των Χριστουγέννων.
Για αυτούς θα φροντίσουν τα φιλόπτωχα ταμεία των ιερών ναών, των δήμων αλλά και φιλανθρωπικών οργανώσεων, που καθημερινά λύνουν για πολλούς συνανθρώπους μας το βασικό πρόβλημα της διαβίωσης, διανέμοντας φαγητό. “Καθημερινά έρχονται εδώ άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα, και ικανοποιούνται με ένα πιάτο φαγητό”, αναφέρει μιλώντας στη “Μ” εθελόντρια από τον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου. “Είμαστε 15 εθελόντριες που απλά επιθυμούμε να προσφέρουμε, και το κάνουμε με αγάπη”, προσθέτει.
Με τη σημαντική βοήθεια των εθελοντών, που αφιλοκερδώς και με αγάπη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε με τη μορφή εργασίας -όπως σερβίρισμα ή μαγείρεμα, ή διανομή δεμάτων- είτε με την προσφορά έστω και μικρών χρηματικών ποσών, λειτουργούν τα συσσίτια σε όλη την πόλη που καθημερινά προσφέρουν μερίδες φαγητού σε απόρους και έχοντες ανάγκη. Με την εργασία των εθελοντών, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ετήσια γιορτή, με δέματα, με τρόφιμα, αλλά και δώρα για τα παιδιά.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Σημαντική και πολύ καλή δουλειά γίνεται στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, όπου έχει προγραμματιστεί ιδιαίτερο πρόγραμμα για τις γιορτινές ημέρες. Την Παραμονή των Χριστουγέννων θα γίνει γιορτή, στην οποία θα συμμετάσχουν οι σιτιζόμενοι, που θα μπορούν να πάρουν στα σπίτια τους δέματα ειδικά ενισχυμένα για τα Χριστούγεννα, με κρέατα, τρόφιμα αλλά και γλυκά για τις γιορτές. Εξάλλου, θα δοθούν και δώρα στα παιδιά των εχόντων ανάγκη. Καθημερινά, εκτός από την Κυριακή, στο συσσίτιο του Αγίου Γεωργίου σιτίζονται τουλάχιστον 150 άτομα, με το φαγητό να προσφέρεται από τις 9 π.μ. μέχρι τις 12 κάθε πρωί, ενώ για την Κυριακή η διανομή του γίνεται από την προηγούμενη ημέρα.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΚΕΝΤΡΟ
Ένα από τα μεγαλύτερα συσσίτια είναι εκείνο που διοργανώνει ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου. Εκεί καθημερινά σιτίζονται περίπου 200 άτομα, που από τις 10 το πρωί και για μία ώρα μπορούν να παίρνουν πρωινό, ενώ το βραδινό μοιράζεται από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί, εξάλλου, και στις γιορτινές ημέρες.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ
Ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ακολουθείται από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Διαβατών, όπου, αντί να μαγειρεύεται το φαγητό στους χώρους του ναού, εθελοντές μοιράζουν τα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή γευμάτων μιας εβδομάδας σε 40 οικογένειες της περιοχής. “Έχει προηγηθεί επίσκεψη τόσο από τον ιερέα όσο και από εθελοντές σε κάθε οικογένεια, ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες της”, εξηγεί εθελοντής. “Κάθε Πέμπτη, μια εθελόντρια που οδηγεί αυτοκίνητο και μια συνοδηγός κάνουν τα δρομολόγια και μοιράζουν τα υλικά στις οικογένειες”, συνεχίζει και καταλήγει “βοηθάμε με τον τρόπο αυτό περίπου 120 άτομα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δίνουμε και έκτακτες βοήθειες. Ό,τι χρειαστεί”. Φέτος οι προμήθειες για τα Χριστούγεννα θα διανεμηθούν στις 17 Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ
Γιορτή, με θεατρική παράσταση για τα παιδιά, θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας, για όσους σιτίζονται από το συσσίτιο που προσφέρει το φιλόπτωχο ταμείο του ναού. Οι περίπου 40 άνθρωποι που σιτίζονται τακτικά από το συσσίτιο θα πάρουν δέματα με τρόφιμα και γλυκά για τις γιορτές και θα διασκεδάσουν για λίγο μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ
Εξάλλου, δέματα με επιπλέον τρόφιμα, κρέατα και γλυκά θα δοθούν από όλα τα συσσίτια που λειτουργούν στους ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης, όπως στους ιερούς ναούς Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Οσίας Ξένης, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Παναγίας Δεξιάς και αλλού.


Δήμος Θεσσαλονίκης: Θα δώσει διατακτικές σε 2.000 άτομα

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα δώσει διατακτικές σε δύο χιλιάδες άπορα άτομα, βοηθώντας τα να προμηθευτούν βασικά αγαθά για το γιορτινό τους τραπέζι, τις οποίες πρόκειται να διανείμει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στο “Ι. Βελλίδης”. Από τις 17 Δεκεμβρίου, εξάλλου, θα αρχίσει τη λειτουργία του και το δημοτικό παντοπωλείο αγάπης, επί της οδού Μοναστηρίου 124, μέσω του οποίου θα μπορούν να προμηθεύονται εντελώς δωρεάν βασικά καταναλωτικά αγαθά περισσότερες από διακόσιες άπορες οικογένειες. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα ανοίξουν οι πύλες του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης για την προσφορά ενός μεγάλου γεύματος αγάπης σε περισσότερα από εξακόσια άπορα άτομα.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Εξάλλου, ενισχυμένα δέματα με τρόφιμα, καθώς και δωροεπιταγές για γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ, από όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν ό,τι χρειάζονται, θα δοθούν και από το δήμο Καλαμαριάς. Στο δήμο σιτίζονται 40 οικογένειες, ενώ λειτουργεί και το παντοπωλείο αγάπης, από όπου μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν βασικά καταναλωτικά αγαθά.

MAKTHES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου