Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τα χειρότερα έρχονται. Κλίμα

Η κατασκευή πράσινων κτηρίων είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, από τα τέλη της επόμενης δεκαετίας θα αρχίσουν να καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία του πλανήτη. Κάποιες προβλέψεις αναφέρουν αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 7 βαθμούς. Τα παγόβουνα που αποκολλούνται από την Ανταρκτική, οι πλημμύρες στη Βρετανία και οι πρόσφατες ξηρασίες σε περιοχές όπως η Αυστραλία είναι μόνο μερικές από τις αποδείξεις των επικίνδυνων, μακροπρόθεσμων και μη αναστρέψιμων κλιματικών αλλαγών.

Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να δώσει το παρόν στην έναρξη της συνόδου της Κοπεγχάγης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται.

Ο πλανήτης αναμένεται να πάρει την εκδίκησή του από τον άνθρωπο, καθώς σύμφωνα με προβλέψεις τα μισά χρόνια από τη δεκαετία που θα ακολουθήσει αναμένεται να είναι θερμότερα από το 1998, τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, οι οποίοι στην έρευνά τους έλαβαν υπόψη τους φυσικά φαινόμενα όπως το "Ελ Νίνιο" στον ειρηνικό ωκεανό, αλλά και άλλες παραμέτρους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί κατά 7 βαθμούς.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, η έκταση των πάγων στην Αρκτική το 2007 και το 2008 ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ η τελευταία δεκαετία ήταν συνολικά η θερμότερη των τελευταίων 150 ετών.Οι πλημμύρες στη Βρετανία το 2007, το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003 και οι πρόσφατες ξηρασίες σε περιοχές όπως η Αυστραλία είναι μόνο μερικές από τις αποδείξεις των επικίνδυνων, μακροπρόθεσμων και μη αναστρέψιμων κλιματικών αλλαγών.

Οι Βρετανοί επιστήμονες επέλεξαν να ανακοινώσουν τις δυσοίωνες προβλέψεις τους λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να πείσουν τους ηγέτες να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία και να πάρουν δραστικά μέτρα για τη σωτηρία του κλίματος.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου