Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Δρακόντεια τα μέτρα στη δίκη του Γ. Δημητράκη

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα χτες στο Πενταμελές Εφετείο, όπου επρόκειτο να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ο 30χρονος φοιτητής Γιάννης Δημητράκης o οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην ομάδα των «ληστών με τα μαύρα».

Η δίκη του Δημητράκη -ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για τη ληστεία της Εθνικής στη Σόλωνος, τον Ιανουάριο του 2006- διέκοψε τελικά για τις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η όλη διαδικασία μέχρι την απόφαση για διακοπή, πραγματοποιήθηκε σε «εκρηκτική» ατμόσφαιρα.

Και αυτό επειδή πάνοπλοι κουκουλοφόροι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής βρίσκονταν μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα. Ενώ όσοι εισέρχονταν στο δικαστήριο περνούσαν όχι μόνο από σωματικό έλεγχο αλλά και μέσα από ειδικό κουβούκλιο ανίχνευσης μετάλλων. Δεν έλειψαν οι εντάσεις αλλά και οι διαξιφισμοί από την επιβαλλόμενη έρευνα στις τσάντες όλων των εισερχομένων.

Παράλληλα στον προαύλιο χώρο του Εφετείου υπήρχε κλούβα με διμοιρία των ΜΑΤ, για τον φόβο επεισοδίων.

Συμπαράσταση
Από την άλλη πλευρά φίλοι και συμπαραστάτες του Δημητράκη είχαν κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα. Ο κατηγορούμενος μέσω των συνηγόρων του ζήτησε αναβολή, επικαλούμενος «το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη δίκη του». Ο εκ των συνηγόρων του κ. Κώστας Παπαδάκης έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη και πρωτοφανή αστυνομοκρατία στο δικαστήριο, η οποία περιορίζει -όπως τόνισε- την προσέλευση των μαρτύρων και καταργεί τη δημοσιότητα στη δίκη».

Επιπροσθέτως ο κατηγορούμενος, σχετικά με το «κακό κλίμα που σέρνεται σε βάρος του», επικαλέστηκε την επικήρυξη (στις 26 Οκτωβρίου 2009) των φερόμενων συνεργών του, αποδίδοντας σε «επικοινωνιακούς χειρισμούς» της αστυνομίας την «ορολογία «οι ληστές με τα μαύρα»». Επίσης από την πλευρά του Γ. Δημητράκη:

- Χαρακτηρίστηκε «ακατανόητη η κλήση τριάντα και πλέον μαρτύρων να καταθέσουν για αδικήματα για τα οποία έχει αθωωθεί πρωτόδικα».

- Ακόμη, εκφράστηκαν «αμφιβολίες ως προς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις διεξαγωγής δίκαιης δίκης του».

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του ζήτησαν αναβολή καθώς -όπως επεσήμαναν- η μεταγωγή του κατηγορούμενου στον Κορυδαλλό (από τις φυλακές Δομοκού) έγινε μόλις προχτές. Οπότε δεν πρόλαβαν να συναντηθούν ώστε να συζητήσουν για την υπερασπιστική του γραμμή. Το δικαστήριο τελικά, με την απόφαση για διακοπή, τους έδωσε περιθώριο λίγων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου