Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Με κατάληψη απαντούν στις αλλαγές

Φοιτητές της Νομικής αντιτίθενται στην απόφαση για σώμα φυλάκων

Με συμβολική κατάληψη της Νομικής Σχολής θέλησαν οι φοιτητές των αριστερών παρατάξεων να δείξουν τις προθέσεις τους στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, να ζητήσει τη δημιουργία ειδικού σώματος πανεπιστημιακών φυλάκων. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο διαφορετικά συλλαλητήρια (στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια), τα οποία διοργανώνονται από το συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων και το συντονιστικό αγώνα μαθητών σχολείων Αθήνας.

Εως και αύριο

Ειδικότερα, ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής Σχολής σε χθεσινή συνέλευσή του αποφάσισε κατάληψη έως και αύριο, ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης όπου αναφέρεται ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός και το λεγόμενο «στέκι των αντιεξουσιαστών», που βρίσκονται μέσα στη Σχολή. Στόχος του Δ.Σ. είναι η Νομική να αποδοθεί «καθαρή» στο ακαδημαϊκό της έργο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόλις χθες η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ανακοίνωσε ότι από υπαλλήλους συνεργείου συντήρησης του κτιρίου της Νομικής Σχολής παραδόθηκαν και κατασχέθηκαν 20 αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, που περιείχαν άγνωστη εύφλεκτη ουσία και στο στόμιό τους έφεραν κομμάτια πανιού, τυλιγμένα με νάιλον διαφανή μεμβράνη. Για το θέμα διενεργείται προανάκριση.

Στη συνέλευση δεν μετείχαν οι φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Από την πλευρά του πάντως ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ κ. Γ. Παπαδομιχελάκης, μιλώντας στην «Κ», πήρε αποστάσεις από την απόφαση, λέγοντας ότι απαιτείται εξειδίκευσή της. «Πρέπει να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα για την κατάσταση στα ΑΕΙ. Κατ' αρχήν όμως πρέπει οι πανεπιστημιακοί να εφαρμόσουν τον νόμο ή να πουν ότι ο νόμος δεν λειτουργεί», τόνισε στην «Κ». Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις δεν θέλουν να συζητήσουν περί ασύλου στη σύνοδό τους που ξεκινά αύριο στο Λαύριο. Το τριμελές προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως στην επίσημη ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το πανεπιστημιακό άσυλο, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει το θέμα να τεθεί από ορισμένους πρυτάνεις εκτός προεδρείου.

Παρέμβαση Χρ. Κίττα

Τέλος, παρέμβαση έκανε χθες ο πρύτανης του Παν. Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας, ο οποίος τραυματίστηκε από βιαιοπραγίες αναρχικών, που προσπάθησαν να εισέλθουν στα Προπύλαια το μεσημέρι της Κυριακής. «Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους εσάς που νοιάζεστε για τα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια τη νεολαία μας και βεβαίως θα ήθελα, ιδιαιτέρως, να παρακαλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων, τους λειτουργούς των MME, την ακαδημαϊκή και γενικά την εκπαιδευτική κοινότητα, να μην ασχοληθείτε για μια ακόμα φορά με το δένδρο και χάσετε το δάσος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, και συμπληρώνει σε άλλο σημείο: «Δεν έχει καμία σημασία ο σωματικός μου τραυματισμός. Μαζεύω, λοιπόν, ό,τι απέμεινε μέσα μου, αντλώντας δύναμη από την αγάπη μου και μόνο για τη νεολαία μας, έστω κι αν κομμάτι της με πρόδωσε, και απευθύνω έκκληση να μην αναλωθείτε και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε αδικαιολόγητες κομματικές αντεγκλήσεις και περίπλοκες αναλύσεις, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση. Η μοναδική ελπίδα της χώρας μας, τα νιάτα μας, περιμένουν άλλα απ' όλους εσάς. Μην τους προδώσετε. Εγώ δεν μπορώ πια να προσφέρω τίποτα παραπάνω. Οταν είχα ακόμα δυνάμεις στις 3/11/2009 απέστειλα στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων αναλυτική, ίσως και προφητική, επιστολή για τις θέσεις μου για όσα μας πληγώνουν τόσο. Τελειώνω με μια ευχή: να μην πάψετε να ασχολείστε με τα προβλήματα της Παιδείας και της νεολαίας μόλις χαμηλώσουν τα φώτα της επικαιρότητας. Δεν θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου