Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Νέα αίτηση για μεταφορά της δίκης για το φόνο Γρηγορόπουλου

167 αστυνομικοί έχουν καταδικαστεί για διαφθορά από τις 25 Οκτωβρίου 1999 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008.
Εκατόν εξήντα επτά αστυνομικοί έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις διαφθοράς, από τις 25 Οκτωβρίου του 1999 που άρχισε να λειτουργεί η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2008.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, από τους 167 αστυνομικούς που έχουν έως τώρα καταδικαστεί, οι 27 ήταν αξιωματικοί, οι 125 κατώτεροι, οι εννέα συνοριοφύλακες και οι έξι ειδικοί φρουροί.
Τι έπιασε η φάκα των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ.

Από το σύνολό τους, οι 158 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και οι εννιά σε ποινές κάθειρξης (άνω των πέντε χρόνων). Οι περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις όμως είναι σε πρώτο βαθμό (133) και μόνο οι 34 έχουν εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο).

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός αυτών που καταδικάστηκαν, είναι πολύ μικρός συγκριτικά με το σύνολο των δικογραφιών που σχηματίστηκαν από τους «αδιάφθορους» σε διάστημα δέκα χρόνων.

Συνολικά στη δεκαετία που πέρασε σχηματίστηκαν για αστυνομικούς 1.335 δικογραφίες σε σύνολο 3.906 καταγγελιών και 4.640 υποθέσεων διαφθοράς με τις οποίες ασχολήθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 790 αστυνομικών, 31 συνοριοφυλάκων και 21 ειδικών φρουρών. Σε ποινές φυλάκισης όμως καταδικάστηκε μόνο το ένα πέμπτον από το σύνολο των κατηγορηθέντων.

Αυτόφωρο
Σημειωτέον ότι με τη διαδικασία του αυτοφώρου είχαν συλληφθεί την τελευταία δεκαετία 162 αστυνομικοί, συνοριοφύλακες και ειδικοί φρουροί. Εκτός από την αστυνομία, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ασχολήθηκε και με υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονταν δημόσιοι λειτουργοί και πολίτες.

Συνολικά ασχολήθηκε με 292 υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ δέχτηκε 203 καταγγελίες για δημοσίους υπαλλήλους. Σχημάτισε 124 δικογραφίες για το Δημόσιο και 42 για υποθέσεις διαφθοράς με τη συμμετοχή ιδιωτών. Με βάση τις δικογραφίες αυτές, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 43 υπάλληλοι του Δημοσίου και σε ποινή κάθειρξης 2. Καταδικάστηκαν επίσης 184 πολίτες σε ποινές φυλάκισης και 24 σε ποινές κάθειρξης.

Το σύνολο των καταδικασθέντων, σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, αστυνομικών και μη, είναι 385 σε ποινές φυλάκισης και 35 σε ποινές κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου