Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Παρέλαβε το Νόμπελ ο Ομπάμα

O Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε σήμερα το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε επίσημη τελετή που έγινε στο Όσλο στη Νορβηγία. Η Επιτροπή επέλεξε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις «εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών» και «την εργασία του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Ο Ομπάμα παρέλαβε το βραβείο και το χρυσό μετάλλιο και δήλωσε ότι τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες που το συνοδεύουν θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η επιτροπή Νόμπελ υπεραμύνθηκε της απόφασής της να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Τόρμπιορν Γιάγκλαντ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής της να απονεμηθεί το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ανέλαβε την προεδρία, μία απόφαση που κρίθηκε από πολλούς ως πρώιμη. «Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το βραβείο ήρθε πολύ νωρίς», δήλωσε ο Γιάγκλαντ στην ομιλία του με την ευκαιρία της απονομής του Νόμπελ.

«Η ιστορία όμως είναι γεμάτη από χαμένες ευκαιρίες. Τώρα, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις ιδέες του προέδρου Ομπάμα», είπε, διευκρινίζοντας ότι το βραβείο είναι «μια έκκληση για δράση προς όλους εμάς». Η επιτροπή Νόμπελ είχε προκαλέσει αίσθηση σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στον ίδιο τον Ομπάμα, όταν ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου την απόφασή της να τιμήσει με το βραβείο τον Αμερικανό πρόεδρο για τις «εξαιρετικές του προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου