Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Βραβείο στον Έλληνα αστροφυσικό Αθανάσιο Οικονόμου


Στον Έλληνα αστροφυσικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο και στέλεχος της NASA, Δρ. Αθανάσιο Οικονόμου, απονέμεται εφέτος το «Βραβείο Νίκη», του ερευνητικού και εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Athens Information Technology» (ΑΙΤ).

Η απονομή του Βραβείου «Νίκη 2009» θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, στη διάρκεια ειδικής τελετής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών του ΑΙΤ.

Το Βραβείο θα απονείμει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄. Επίσημος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του κορυφαίου Αμερικανικού Πανεπιστημίου Carnegie Mellon University, Dr. Jared L. Cohon.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα παρουσία του Δρ. Αθ.Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής του ΑΙΤ Αθ.Ζησιμόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της Sun Microsystems ο οποίος είναι και Γραμματέας του Δ.Σ. των «Φίλων του ΑΙΤ» κ .Αργ.Μπακλέζος, τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι η καθιέρωση του θεσμού των Βραβείων Νίκη, τα οποία θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου, πηγάζει από τη δέσμευση του ΑΙΤ, για αναγώριση και προβολή των διεθνώς διακεκριμένων Ελλήνων ή Ελληνικής καταγωγής επιστημόνων, όχι μόνο για τη συμβολή τους στην πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας, αλλά κυρίως ως πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση για τους νεότερους.

«Οφείλουμε να προβάλουμε τους ανθρώπους όπως εσείς, οι οποίοι αποτελούν πρότυπο για τις επόμενες γενεές», σημείωσε ο κ. Ζησιμόπουλος απευθυνόμενος στον κ.Οικονόμου.

Ο κ. Μπακλέζος ευχαρίστησε τον Δρ Οικονόμου για την τιμή που κάνει στο ΑΙΤ και επεσήμανε ότι οι φίλοι του ΑΙΤ αισθάνονται υπερήφανοι που υποστηρίζουν τους στόχους του ΑΙΤ και το θεσμό του βραβείου Νίκη

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αποδέχτηκε τη βράβευσή του γιατί πιστεύει στο έργο του ΑΙΤ και στη δύναμη της εκπαίδευσης η οποία θα πρέπει να υπηρετείται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως το ΑΙΤ. Ο κ. Οικονόμου είναι μόνιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και συνεργάτης της NASA από το 1960.

Είναι ο υπεύθυνος σχεδιασμού του ειδικού εξοπλισμού για τα διαπλανητικά διαστημόπλοια που αποστέλλονται προς εξερεύνηση των πλανητών. Έχει σχεδιάσει το ρομποτικό εξοπλισμό που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη. Με επιστημονικά όργανα του κ.Οικονόμου έχουν εξοπλιστεί τα διαστημόπλοια πολλών αποστολών της ΝΑSΑ στη Σελήνη, τον Άρη και τον Κρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου