Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

"Τέλος στο άσυλο" λένε οι πρυτάνεις

Την ώρα που οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη -ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο-, στο Λαύριο οι πρυτάνεις θα ανοίξουν το καυτό θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και της κατάργησής του.
Στη Νομική Σχολή Αθηνών αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να "ελέγχεται η είσοδος όσων εισέρχονται στη σχολή και να μην πραγματοποιείται καμία εκδήλωση χωρίς την άδεια της πρυτανείας ή της κοσμητείας”, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Νικόλαος Σταυρακάκης, σε δηλώσεις του στη "Μ", τονίζει ότι στηρίζει τις αποφάσεις.
Η "καυτή πατάτα" του πανεπιστημιακού ασύλου κατεβάζει σήμερα, για μία ακόμη φορά, στο δρόμο φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ πορείες και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από φοιτητικές παρατάξεις σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πανεπιστημιακοί πρόκειται να συζητήσουν την Παρασκευή στο Λαύριο "την αλλαγή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο και τη δημιουργία σώματος ασφαλείας που θα ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα πανεπιστήμια".
Από την πλευρά του ΑΠΘ, ο αντιπρύτανης Ανδρέας Γιαννακουδάκης τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, ενώ πολλοί πανεπιστημιακοί εμφανίζονται επιφυλακτικότεροι, δηλώνοντας ότι "το θέμα πρέπει να τεθεί στη βάση ενός διεξοδικού διαλόγου, αλλά όχι τώρα, σε κλίμα έντασης".
"Εμείς δεν ζητούμε να καταργηθεί το άσυλο. Εάν υπάρξει καλύτερη φύλαξη των χώρων και δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των φοιτητών και των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, τότε δεν έχουμε καμία ανάγκη να συζητούμε για αλλαγή νόμων. Πρώτο μας μέλημα είναι όμως να εγγυηθούμε την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων", εξηγεί στη "Μ" ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ύπαρξης "κάρτας εισόδου" για τους φοιτητές.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης παίρνει αποστάσεις από το θέμα, εξηγώντας ότι "το όλο θέμα πρέπει να συζητηθεί, αλλά όχι τώρα, υπό αυτές τις συνθήκες, σε κλίμα έντασης".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ
Στα ελληνικά πανεπιστήμια το θέμα της ασφάλειας και της προστασίας των εργαζομένων και των φοιτητών δεν αντιμετωπίζεται με την παρούσα κατάσταση, τονίζει στη "Μ" ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νικόλαος Σταυρακάκης. "Εμείς θα θέσουμε το θέμα στη σύνοδο των πρυτάνεων προκειμένου να ζητήσουμε τη συνδρομή ειδικών από το εξωτερικό ώστε να είναι και προσβάσιμο και ασφαλές το δημόσιο πανεπιστήμιο". Ο κ. Σταυρακάκης τάχθηκε υπέρ των θέσεων των καθηγητών της Νομικής Σχολής και των μέτρων που έχουν αποφασίσει να πάρουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά υπέρ της ασφάλειας όσων φοιτούν και εργάζονται στα πανεπιστήμια".

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της ΠΑΣΠ Λάζαρου Μπίτκα, "το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο", ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ Φοίβος Καρακώστας δηλώνει: "Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι κατάκτηση ολόκληρης της κοινωνίας".

ΣΤΟ ΑΕΡΑ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μπορεί το πανεπιστημιακό άσυλο και η πιθανή κατάργησή του να έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των περισσότερων, όμως οι πρυτάνεις που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Λαυρίου έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα. "Ο τετραετής προγραμματισμός των πανεπιστημίων είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα. Ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση και την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο υφίσταται ένα πολύ σοβαρό κενό που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα", δηλώνει στη "Μ" ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Κώστας Σιμόπουλος.

ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, τρεις ακόμη συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια την περασμένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Πρόκειται για έναν 26χρονο, έναν 37χρονο κι έναν 33χρονο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Απολογούμενοι και οι τρεις αρνήθηκαν όλες τις πράξεις που τους καταλογίζονται.
Την ίδια στιγμή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ένας 24χρονος και ένας 25χρονος.

  • Καταλήψεις στο ΑΠΘ. Υπό κατάληψη τελούν πολλές σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι καταλήψεις στις σχολές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αρχιτεκτονικής, Φυσικού, Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Μουσικών Σπουδών θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ χθες λύθηκε, έπειτα από σχετική απόφαση συνέλευσης, η κατάληψη στη σχολή Καλών Τεχνών.

Υπουργείο Παιδείας: Εύκολη λύση η κατάργηση

Παρά τα γεγονότα βίας που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στα πανεπιστήμια της χώρας, το υπουργείο Παιδείας τηρεί αποστάσεις από το θέμα του ασύλου, τουλάχιστον προς το παρόν.
"Κατά τη γνώμη μου, η κατάργηση του ασύλου θα ήταν η παράδοση ενός δικαιώματος και η εύκολη λύση. Νομίζω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να συζητήσουμε σε νέα βάση με τους πανεπιστημιακούς", δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χρισοφιλοπούλου. Λίγες μέρες νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τον σοβαρό τραυματισμό του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, έλεγε: "Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό. Η ενεργοποίηση όλων μας, και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την υπεράσπιση του ανοιχτού πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας".

MAKTHES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου