Ο ψηλός, με ύφος μποέμ καλλιτέχνη, μουσικός, ποιητής αλλά και βουλευτής του ξενόφοβου ακροδεξιού κόμματος της Ελβετίας, όχι μόνο απασχολεί εσχάτως τη διεθνή επικαιρότητα, αλλά έφθασε να χαρακτηρίζεται και… “νέος Χίτλερ”.
Ο 49χρονος Όσκαρ Φράισιγκερ υπήρξε από τους πρώτους που πήραν στην Ελβετία την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το δικαίωμα των μουσουλμάνων να αποκτήσουν μιναρέδες στα τζαμιά του. Όπως είναι γνωστό, στο δημοψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου, το 57% των Ελβετών ψήφισε “όχι”, κάτι που θεωρήθηκε σοκ για τις -πολυπολιτισμικές πλέον- ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Οι αντιδράσεις, αν και πέρασαν ήδη αρκετές μέρες, παραμένουν έντονες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον μουσουλμανικό κόσμο, και είναι ενδεικτική η παθιασμένη συζήτηση που έγινε χθες στο δορυφορικό αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στη διάρκεια της οποίας ένας από τους γνωστότερους μελετητές του Ισλάμ επιτέθηκε στον ελβετό βουλευτή, χαρακτηρίζοντάς τον “νέο Χίτλερ της Ευρώπης” και “κίνδυνο για το μέλλον της Ελβετίας”.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ισλαμικής Πολιτικής Σκέψης στο Λονδίνο Αζάμ αλ Ταμίμι λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια με τον Όσκαρ Φράισιγκερ, ο οποίος βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν και το βεληνεκές του να ξεπερνά πλέον τα στενά όρια της Ελβετίας.
Ο Φράισιγκερ, από την πλευρά του, υποστήριξε στην ίδια εκπομπή ότι η απαγόρευση των μιναρέδων αποτελεί "απολύτως δημοκρατική απόφαση" και αντίθετα με το δημοψήφισμα στην Ελβετία ο Χίτλερ "δεν επέτρεπε στο λαό να ψηφίσει".
Περνώντας, μάλιστα στην αντεπίθεση, αντέτεινε ότι στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύεται η ανέγερση χριστιανικών εκκλησιών.
Ο Ταμίμι εξήρε τους ελβετούς θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση. Κάλεσε το λαό της Ελβετίας να προστατεύσει τη φήμη της "όμορφης, ελεύθερης χώρας του" αποτρέποντας την απαγόρευση.
Ωστόσο, παρά την αποδοκιμασία που εξέφρασε η επίσημη Ελβετία για το “όχι”, το γεγονός ότι σχεδόν 6 Ελβετοί στους 10 εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την όλο και πιο εμφανή παρουσία του Ισλάμ στη χώρα τους προκαλεί αναλύσεις σε όλες λίγο πολύ τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελβετία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, οι μουσουλμάνοι υπολογίζονται στις 400.000, ενώ στη γειτονική Γαλλία των 62 εκατομμυρίων αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια, ποσοστό σχεδόν 10%. Για την αποτροπή “μεταστάσεων” και για την τήρηση των ισορροπιών, ο Νικολά Σαρκοζί έσπευσε μέσω της “Μοντ” να τονίσει ότι ο ίδιος δεν λεει όχι στην ανέγερση μιναρέδων στη χώρα του, αποκήρυξε όμως κάθε "επίδειξη" και "πρόκληση" κατά την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου