Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Νέες ρυθμίσεις για κολέγια, μοριοδοτήσεις και εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί έως την άνοιξη του 2010 θα ρυθμίζει τα θέματα των κολεγίων, τα οποία θα ονομάζονται και πάλι Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ενώ η αρμοδιότητα για την αδειοδότησή τους θα ανατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αυτό ανακοίνωσε χτες από τη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι μπαίνει τέλος στην επιπλέον μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που αποσπώνται προτού να λήξει η θητεία τους στα δυσπρόσιτα σχολεία και αντίθετα θεσπίζονται επιπλέον κίνητρα για το διορισμό τους στα σχολεία αυτά.

«Οι εκπαιδευτικοί των δυσπρόσιτων, όταν αποσπώνται ή μετακινούνται για οποιονδήποτε λόγο, δε θα κουβαλούν μαζί τους τα επιπλέον μόρια», είπε, ενώ επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του προκατόχου της Α. Σπηλιωτόπουλου, με την οποία προχώρησε προεκλογικά σε αποσπάσεις 1.120 εκπαιδευτικών, αν και η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι θα καταργηθεί η βάση του «10» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε συνάρτηση ωστόσο με συνολική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος.

Και σε ερώτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο, καταδίκασε μεν τα επεισόδια που εκδηλώνονται, αλλά ουσιαστικά απέκλεισε την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου.

Για την 6η Δεκεμβρίου

Για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τη βία και δεκάδες ακόμη θέματα που απασχολούν τους 16ρηδες σήμερα ρώτησαν χτες την Αννα Διαμαντοπούλου οι μαθητές του 4ου Ενιαίου Λυκείου Γαλατσίου, σε συζήτηση που είχαν μαζί της σε αίθουσα του υπουργείου Παιδείας.

«Πριν από ένα χρόνο ένας αστυνομικός σκότωσε τον Αλέξη. Κάναμε αποχή από τα μαθήματα και βγήκαμε στους δρόμους, όχι για να κάνουμε ζημιές, γιατί δεν είμαστε αλήτες, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε. Οι αστυνομικοί όμως μας συμπεριφέρονται άσχημα», είπε στην υπουργό μια 16χρονη μαθήτρια, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε: «Γιατί τον σκότωσε; Δεν μπορούσε απλά να του μιλήσει; Ενα παιδί σαν κι εμάς ήταν».

Απαντώντας στις απανωτές ερωτήσεις των παιδιών η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «η 6η Δεκεμβρίου είναι μια μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία. Η ελληνική κοινωνία αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο στο γεγονός αυτό. Η βία όμως που ξέσπασε στους δρόμους ξεπέρασε τα όρια και τελικά στράφηκε εναντίον της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου