Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο 55χρονος που είχε «ταμπουρωθεί» στη Γερμανική Σχολή

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση ομηρίας που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Γερμανική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Ο 55χρονος Κωνσταντίνος Αραμπατζής, ο οποίος είχε "ταμπουρωθεί" στην Γερμανική Σχολή και απειλούσε να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό, τελικά παρδόθηκε και συνελήφθη.

Ο δράστης, κρατούσε όμηρο το διευθυντή της σχολής, τον οικονομικό διεθυντή και έναν καθηγητή γερμανικής υπηκοότητας, ενώ η σχολή έχει εκκενωθεί χωρίς να κινδυνεύει κανένας από τους μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές για να μην προκληθεί πανικός ενημερώθηκαν ότι «πρόκειται για άσκηση εκκένωσης της σχολής σε περίπτωση πυρκαγιάς» και μεταφέρθηκαν όλοι σώοι σε διπλανό σχολικό συγκρότημα. Όπως έγινε γνωστό, ο 55χρονος εισέβαλλε στη σχολή στις 12.20 το μεσημέρι, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον φύλακα. Λίγα λεπτά αργότερα, κρατούσε ομήρους τους τρεις άνδρες και ζητούσε "λύτρα" 10.000.000 ευρώ προκειμένου να τους απελευθερώσει. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και έσπευσαν στον χώρο ειδικά κλιμάκια των ΕΚΑΜ, των ΤΕΕΜ, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛΑΣ. Ο δράστης ήταν βαριά οπλισμένος και είχε στην κατοχή του τρεις χειροβομβίδες, ένα πιστόλι, ένα υποπολυβόλο και έναν εμεργό εκρηκτικό μηχανισμό με 6.5 κιλά εκρηκτικής ύλης, τρεις ηλεκτρονικούς πυροκροτητές, διακόπτη και μπαταρία, με τον οποίο απειλούσε να "τινάξει" στον αέρα το κτίριο.
Στη 1.20 ο 55χρονος άφησε ελεύθερους τους ομήρους και ζήτησε να συναντηθεί με δύο αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, τους οποίους γνώριζε από την προηγούμενη φορά, που είχε και πάλι πάρει όμηρο τον διευθυντή της Σχολής, τον Μάιο του 2006. Οι δύο αστυνομικοί, έπεισαν τον 55χρονο να παραδοθεί και να μην αυτοκτονήσει, όπως έλεγε πως θα κάνει. "Εδειχνε αποφασισμένος να κάνει πράξη τις απειλές του. Στην προανάκριση θα προκύψει από που είχε προμηθευτεί τα όπλα και την εκρηκτική ύλη" ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσακνάκης.

Δηλώσεις του Γερμανού διευθυντή της Σχολής
Οπως δήλωσε ο Ρολφ Βίκτορ Ζιντενχανς μετά το αίσιο τέλος της επιχείρησης των αστυνομικών «ο 55χρονος είχε δύο βαλίτσες με πυροκροτητή και κρατούσε δύο όπλα». Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις αρχικά «ζητούσε ως λύτρα 10.000.000 ευρώ προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές του στις γερμανικές αρχές» ενώ στη συνέχεια τους άφησε να αποχωρήσουν από τη Σχολή λέγοντας «πηγαίνετε εσείς, εγώ θ' αυτοκτονήσω».

Οπλα χειροβομβίδες και εκρηκτικά

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο 55χρονος στις βαλίτσες είχε τοποθετήσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, τρεις χειροβομβίδες ενώ είχε και δύο πιστόλια. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 55χρονος είχε προμηθευτεί τα όπλα και τα εκρηκτικά από την Αθήνα, από άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο Ηδη οι δύο βαλίτσες που κρατούσε ο 55χρονος μεταφέρθηκαν από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προκειμένου να εξεταστούν από τα εργαστήρια της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.


Αποφυλακίστηκε στις αρχές του χρόνου

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 55χρονος αποφυλακίστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2009 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και αφού συμπλήρωσε τα 3/5 των ποινών που του είχαν επιβληθεί. Σε βάρος του είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ έδινε παρών δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της Χρυσούπολης Καβάλας. Οπως έγινε γνωστό ο 55χρονος τους τελευταίους μήνες διέμενε στο χωριό Πετροπηγή ενώ αστυνομικοί που συνομιλούσαν μαζί του ανέφεραν ότι «το μεγάλο του πρόβλημα ήταν ότι δε μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία για να δει τα ανήλικα παιδιά του».



Ξανά το 2006
Το Μάιο του 2006 ο ίδιος δράστης είχε πάρει όμηρο τον τότε διευθυντή τη Γερμανικής Σχολής Γιοαχίμ Φέγκεντενγκ. Ο Κωνσταντίνος Αραμπατζής είχε στο χαρτοφύλακα που κρατούσε τρία κιλά πλαστικής εκρηκτικής ύλης τύπου C4, δύο πυροκροτητές έξι χειροβομβίδες, ένα περίστροφο, ένα καλάσνικοφ και σφαίρες.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση στις 9 Ιουνίου 2008 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 χρόνων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Στην απολογία του τότε ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι αντέδρασε με τον τρόπο αυτό για να εκδικηθεί το γερμανικό κράτος το οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την άδικη όπως ισχυρίζεται 19ετή κάθειρξη που του επέβαλαν τα ελληνικά δικαστήρια. Πίστευε πως με τον τρόπο αυτό θα στρέψει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και θα πετύχει την επανάληψη της δίκης που τον έστειλε στην φυλακή. «Δεν με αφησαν ήσυχο ούτε και μετά την καταδίκη μου» είχε πει χαρακτηριστικά.

Κρατάει χρόνια...

Πριν από οχτώ χρόνια στις 6 Δεκεμβρίου 2001 ο 55χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 19 χρόνων μαζί με έναν πρώην αστυνομικό με την κατηγορία ότι «εξοφλούσαν» τα χρέη τους σε Γερμανούς επιχειρηματίες και τραπεζίτες με... απαγωγές, απειλές και χρήση βίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις αρχές του 1995 ο Αραμπατζής κάλεσε στην Ελλάδα τους Γερμανούς υπαλλήλους της τράπεζας «Volksbank Ahlen Sassenderg Wabendorf», Dieter Bitter και Michael Vorderdruggen για το διακανονισμό χρεών που είχε από το διάστημα που ασχολούνταν με το εμπόριο μοτοσικλετών με έδρα τη Γερμανία. Σύμφωνα με τη δικογραφία όμως ο διακανονισμός... επιτεύχθηκε με την απειλή όπλων. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται ότι φίμωσαν τους δύο αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους οδήγησαν με φορτηγάκι στην περιοχή της Καβάλας. Εκεί σύμφωνα με τη δικογραφία ανάγκασαν τους δύο Γερμανούς τραπεζίτες να υπογράψουν όχι μόνο έγγραφα συμβιβασμού αλλά εμφανίζονταν και ως οφειλέτες του Κώστα Αραμπατζή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου