Τους πόθους των Νοτιοαφρικανών για πλούτη ως αποτέλεσμα του επερχόμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου έρχεται να διαψεύσει ο οικονομολόγος ειδικευμένος στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου Στίβεν Ζιμάνσκι με το νέο του βιβλίο «Ποδοσφαιρο-οικονομικά» (Soccernomics).
Σύμφωνα με το συγγραφέα, το Μουντιάλ δεν θα αποτελέσει οικονομική ευκαιρία για τη Νότιο Αφρική, ενώ κρίνοντας από την εμπειρία της Γερμανίας στην αναμέτρηση του 2006, οι δαπάνες των επισκεπτών δεν πρόκειται να φθάσουν τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Πρετόρια.
Χρησιμοποιώντας στατιστικές αναλύσεις, ιστορικά στοιχεία αλλά και ψυχολογικές μελέτες ο κ. Ζιμάνσκι διαλύει δεκάδες αβάσιμες θεωρίες για το ποιος επωφελείται πραγματικά από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. «Το πρόβλημα της Νότιας Αφρικής είναι ότι αναγκάσθηκε να δαπανήσει μεγάλα ποσά για την κατασκευή σταδίων. Η Γερμανία είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει το ίδιο, ενώ διέθετε ήδη καλές ποδοσφαιρικές υποδομές», λέει ο κ. Ζιμάνσκι.
Μετά το Μουντιάλ του 2002, για παράδειγμα, η Νότια Κορέα αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες για να αξιοποιήσει τα 10 νέα στάδια, που είχε κατασκευάσει για τους αγώνες και της είχαν κοστίσει περί τα 2 δισ. δολάρια. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Ολυμπιάδας είναι αναποτελεσματική μέθοδος αναβάθμισης αστικής ζώνης, καθώς δεν πετυχαίνει τίποτα περισσότερο εκτός από τόνωση της εθνικής υπερηφάνειας και ενίσχυση της διεθνούς ακτινοβολίας μίας πόλης. «Αν θέλετε να αναζωογονήσετε μία συνοικία, επενδύστε σε αυτή. Αν θέλετε αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκευάστε τις, αλλά μη διοργανώσετε διεθνείς συναντήσεις», λέει ο συγγραφέας, που είναι καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Cass του Λονδίνου.
Μεταξύ των εκπλήξεων που περιέχονται στο βιβλίο του Ζιμάνσκι, ξεχωρίζουν οι παρακάτω: - Τα υπέρογκα ποσά για μεταγραφές ποδοσφαιριστών στους ευρωπαϊκούς συλλόγους δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στην κατάταξη της ομάδας στο βαθμολογικό πίνακα. - Αντίθετα, οι μισθοί των παικτών είναι ευθέως ανάλογοι με τις επιδόσεις της ομάδας. - Οι ομάδες δεν πρέπει να αγοράζουν παίκτες, ανάλογα με το πώς έπαιξαν σε Μουντιάλ. - Η Νορβηγία είναι η πιο ποδοσφαιρόφιλη χώρα του κόσμου. - Δεδομένων των πληθυσμιακών και εισοδηματικών αναλογιών, η Ονδούρα είναι η πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρικά χώρα του κόσμου και ο Καναδάς η πιο αποτυχημένη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συγγραφέα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία αποτελούν τις αναδυόμενες ποδοσφαιρικές δυνάμεις του κόσμου. «Το μόνο που λείπει από τις ΗΠΑ για να κατακτήσουν το πρώτο τους Μουντιάλ, είναι η μετάγγιση ευρωπαϊκής γνώσης στο παιχνίδι τους. Οι Αμερικανοί πρέπει να πάψουν να πιστεύουν ότι ο προπονητής μπορεί να τα κάνει όλα», γράφει ο κ. Ζιμάνσκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου