Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΙΔΕΙΑ Αποφασισμένοι για απεργία οι εκπαιδευτικοί

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί. Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν για μία ακόμη φορά με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο, η αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ θα ενημερώσει τις επόμενες ημέρες τις γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση.

Όπως δήλωσε στη “Μ” το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ Αγγελική Φατούρου, “η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο”.
Τα επόμενα 24ωρα συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν και στις ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, ενώ χθες γενική συνέλευση είχε και η ΟΛΜΕ.
Λάδι στη φωτιά έριξε για μία ακόμη φορά η άρνηση του υπουργείου να δεσμευτεί για την κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού του αναπληρωτή. “Στόχος του υπουργείου είναι η διατήρηση του επαίσχυντου θεσμού της ωρομισθίας, καθώς και ο δραστικός περιορισμός διορισμών εκπαιδευτικών στα σχολεία”, τονίζει η κ. Φατούρου.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ… ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Μπορεί πολλοί εκπαιδευτικοί να συμμερίζονται αυτές τις απόψεις, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Άλλωστε, παρά τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της παιδείας, η έλλειψη μαζικότητας των τελευταίων συγκεντρώσεων προβληματίζει τους διοργανωτές.
Έντονος είναι ο προβληματισμός του υπουργείου Παιδείας και για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των σχολείων που κλείνουν συνολικά λόγω των κρουσμάτων νέας γρίπης. Μέχρι τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί ακριβώς με ποιον τρόπο θα γίνεται η αναπλήρωση των μαθημάτων, κυρίως για τους μαθητές των λυκείων, των οποίων τα σχολεία κλείνουν για περισσότερες από επτά ημέρες.
Την ίδια ώρα στους κύκλους των εκπαιδευτικών γίνεται έντονη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξαιτίας της νέας γρίπης να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Σχετική απόφαση ωστόσο δεν έχει ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Το σίγουρο είναι ότι μετά τα νέα μέτρα για τη γρίπη, σύμφωνα με τα οποία αρκεί να απουσιάσει το ένα τρίτο των μαθητών, για να κλείσει ένα τμήμα, πολλοί μαθητές, κυρίως του λυκείου αλλά και του γυμνασίου, συνεννοούνται, ειδοποιούν το σχολείο και εξασφαλίζουν την παύση λειτουργίας του τμήματός τους.
“Έτσι εξηγείται, άλλωστε, γιατί ξεφούσκωσε το κύμα καταλήψεων στα σχολεία”, δήλωσε στέλεχος της εκπαίδευσης.

  • “Έξω η βία από τα πανεπιστήμια”. “Να συζητηθεί με το χαρακτήρα του επείγοντος το θέμα της ασφάλειας στον πανεπιστημιακό χώρο στην ερχόμενη σύνοδο των πρυτάνεων, που θα γίνει στο Λαύριο από τις 10-12 Δεκεμβρίου”. Αυτό ζητούν με γραπτή ανακοίνωσή τους οι πανεπιστημιακοί, καθώς τα φαινόμενα βίας στον πανεπιστημιακό χώρο έχουν πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ Ν. Σταυρακάκης ζητάμε “να διασφαλιστεί το θέμα της ποιότητας της ακαδημαϊκής ζωής μέσα στα πανεπιστήμια και καλούμε τους συναδέλφους, τους πρυτάνεις, το υπουργείο Παιδείας και τα κόμματα να πάρουν θέση”. Σε διάστημα ενός μήνα τα επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης και Θεσσαλονίκης έχουν ενταθεί. Αποκορύφωμα η ωμή επίθεση από 15 άτομα που δέχθηκε το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου καθηγητής που δίδασκε στο Οικονομικό Τμήμα του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών. Άγνωστοι του ζήτησαν να αδειάσει την αίθουσα και, όταν αυτός αρνήθηκε, τον έβρισαν και χειροδίκησαν εναντίον του. Είχε προηγηθεί κατάληψη, για μία εβδομάδα, μέσα στον Οκτώβριο, των διοικητικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου της Αθήνας, κατάληψη όλων των εγκαταστάσεων στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, σοβαρότατοι τραυματισμοί μεταξύ μελών των δύο μεγαλύτερων φοιτητικών παρατάξεων στην Αθήνα και τα επεισόδια που έγιναν έξω από το ΑΠΘ στα μέσα Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου