Στις απειλές και προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η αυστραλιανή οικονομία στις επόμενες δεκαετίες λόγω του γηράσκοντος πληθυσμού, της αύξησης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας κ. Γουέιν Σουάν παρουσιάζοντας τη διαγενεακή έρευνα «Η Αυστραλία προς το 2050».
H έρευνα δείχνει ότι το 2050 ο συνολικός πληθυσμός της Αυστραλίας αναμένεται να φτάσει τα 36 εκατ., ενώ ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα. Οι δημογραφικές αυτές αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της μέριμνας για τους ηλικιωμένους, το κόστος των οποίων αναμένεται να ανέρχεται στο ήμισυ των κυβερνητικών δαπανών σε σχέση με το ένα τέταρτο που ισχύει σήμερα - με αποτέλεσμα οι δαπάνες να είναι περισσότερες από τα έσοδα. Τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση θα έχουν οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται αναπόφευκτη η παράταση των εργασιακών ωρών στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σουάν ανακοίνωσε ένα πακέτο 43,3 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση και υποστήριξη ηλικιωμένων ανθρώπων, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν και φορολογικά κίνητρα σε εργοδότες που απασχολούν ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο κ. Σουάν επεσήμανε ότι το ζήτημα του γηράσκοντος πληθυσμού δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα, αλλά ως πρόκληση για την καλύτερη αξιοποίηση της εμπειρίας και του πνευματικού κεφαλαίου των ηλικιωμένων Αυστραλών. Σημείωσε επίσης ότι η Αυστραλία παρουσιάζει μικρότερη συμμετοχή ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία.
Πρόκειται για την τρίτη διαγενεακή έρευνα που πραγματοποιείται στην Αυστραλία με αντικείμενο τις προκλήσεις που θέτουν οι αναμενόμενες δημογραφικές αλλαγές. Προηγήθηκαν ανάλογες έρευνες το 2002 και 2007.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου