Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

2030:Τα 17 εκ. θα φτάσουν παγκοσμίως οι θάνατοι από καρκίνο από 7, 6 εκ. σήμερα

Τα 17 εκατομμύρια αναμένεται να φτάσουν παγκοσμίως οι θάνατοι από καρκίνο μέχρι το 2020, από τα 7,6 εκατομμύρια που είναι σήμερα, αν οι άνθρωποι δεν πάρουν επείγοντα μέτρα για να αποφύγουν τους παράγοντες κινδύνου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στον καρκίνο οφείλεται ένας στους οκτώ θανάτους σε όλο τον κόσμο, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το AIDS, την φυματίωση και την ελονοσία μαζί, αλλά πολλοί από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν, σημειώνει ο ΠΟΥ, ο οποίος προσθέτει ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο

Σε μήνυμα του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στο Δυτικό Ειρηνικό, Σιν Γιανγκ-σου τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί η ενημέρωση των ανθρώπων για τον καρκίνο και πώς να τον αποφύγουν, να τον εντοπίσουν και να θεραπεύσουν την ασθένεια.

«Υπάρχει ένας παγκόσμιος φόβος για τον καρκίνο, αλλά με το σωστό πλαίσιο και με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, πολλοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν», είπε ο Σιν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερο από το 30% όλων των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν μέσω απλών μέτρων, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η προστασία από τις λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο και «πολλοί καρκίνοι μπορούν να εντοπισθούν έγκαιρα, να αντιμετωπισθούν και να θεραπευθούν».

Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι το κάπνισμα είναι «η μοναδική μεγαλύτερη προλήψιμη αιτία καρκίνου» και ότι 30 λεπτά μεσαίας φυσικής δραστηριότητας καθημερινά, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνους του στήθους και του εντέρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, το 2008, καταγράφηκαν περίπου 3,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου από τους οποίους τα 2,2 εκ. σε άνδρες και το 1,5 σε γυναίκες ενώ 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου