Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Γερμανία: Η μερική ανεργία διέσωσε 1,2 εκ. θέσεις εργασίας

Η προσφυγή στην επιδοτούμενη από το κράτος μερική ανεργία επέτρεψε να διασωθούν πέρυσι στη Γερμανία 1,2 εκ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον αριθμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ερευνών για την Εργασία (IAB).

Σύμφωνα με το IAB, ο μέσος χρόνος εργασίας των Γερμανών εργαζομένων κατά το 2009 μειώθηκε κατά 3,2% σε σχέση με το 2008, ενώ, σε ετήσιο μέσο όρο, ένα εκατομμύριο μισθωτοί επωφελήθηκαν από τις διατάξεις περί μερικής ανεργίας.

Αυτές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διατηρούν τους μισθωτούς τους όταν οι δραστηριότητές τους μειώνονται, καθώς το κράτος αναλαμβάνει να τους αμείβει.

Οι διατάξεις αυτές υπήρχαν ήδη, όμως επεκτάθηκαν ευρέως για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Αυτό επέτρεψε στη γερμανική αγορά εργασίας να επιδείξει μια θεαματική αντοχή πέρυσι, ενώ η οικονομία γνώρισε τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο.

Η μερική ανεργία χρησιμοποιήθηκε κυρίως τους πρώτους μήνες του 2009. Αυτή τη στιγμή, μόνον εννέα από τις 30 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης εξακολουθούν να εφαρμόζουν το μηχανισμό αυτό, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild. Μεταξύ αυτών είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Dailmer, οι χαλυβουργίες ThyssenKrupp και Salzgitter, καθώς και η αεροπορική εταιρεία Lufthansa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου