Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κρυφό χρέος ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η επιτροπή για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που σύστησε ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε κρυφό χρέους 40 δισ.

Κρυφό χρέος ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε το πόρισμα της επιτροπής για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων την οποία σύστησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις και καταλογίζονται ευθύνες στον τρόπο συνεργασίας των υπηρεσιών.

Μάλιστα, το πόρισμα αναφέρει ότι η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων συνδέεται κυρίως με την στενή σχέση της ΕΣΥΕ με το υπουργείο οικονομικών και την αδυναμία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να λειτουργήσει αυτόνομα και υπεύθυνα.

Αφήνει σαφείς αιχμές και για πολιτικές ευθύνες στην ανακριβή αποστολή των δημοσιονομικών στοιχείων στην Γιούροστατ προεκλογικά, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που απεστάλησαν δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες.

Το πόρισμα που είχε αποκαλύψει η «Κ» από τις 21 Ιανουαρίου εστάλη ήδη στη Βουλή.

Καταγράφεται η ασυνεννοησία των αρχών, τα λάθη στην αποτύπωση των δημοσιονομικών στοιχείων, τις προτάσεις για τη διόρθωση της κατάστασης, αλλά και τις πολιτικές ευθύνες που έχουν προκύψει κατά καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου