Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Facebook: Νέες ρυθμίσεις στα προσωπικά δεδομένα

Το Facebook θέτει σε εφαρμογή τις νέες ρυθμίσεις προσωπικών δεδομένων, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας για τους 350 εκατομμύρια χρήστες του. Πρόκειται για την τελευταία σειρά αλλαγών στην πολιτική του κοινωνικού δικτύου σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, μόλις 15-20% των χρηστών έχουν προσαρμόσει τις ρυθμίσεις τους ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά τα προσωπικά τους δεδομένα. Πάντως, μία από τις νέες ρυθμίσεις, η δυνατότητα απόλυτου ελέγχου στο ποιος βλέπει κάθε δημοσίευση του χρήστη, προέκυψε μετά από σειρά αιτήσεων από τους ίδιους τους χρήστες.

Έτσι, οι χρήστες πλέον θα μπορούν να επιλέξουν διαφορετική ρύθμιση πρόσβασης για κάθε τι που δημοσιεύουν, από σχόλια μέχρι updates φωτογραφιών, που σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμόζουν κάθε τι που ανεβάζουν στο Facebook. Οι χρήστες θα επιλέγουν από τρία επίπεδα ρυθμίσεων: Να βλέπουν μία δημοσίευση μόνο οι φίλοι ή και οι φίλοι των φίλων, ή όλοι.

«Σχεδιάζουμε το Facebook πάντοτε με γνώμονα τον έλεγχο του χρήστη στην πληροφορία και την επιλογή να τη μοιραστεί με όποιον αυτός επιθυμεί», δήλωσε ο Έλιοτ Σράτζ, αντιπρόεδρος επικοινωνίας του Facebook.

Πριν από μερικούς μήνες, το κοινωνικό δίκτυο είχε υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αλλαγές των όρων χρήσης μετά από παραβιάσεις νόμων στον Καναδά, κρατώντας επ' αόριστον τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Τελικά, συμφώνησε να μεταβάλλει τον τρόπο που χειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών, αλλά και να καταστήσει σαφές ότι οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν ή να σβήσουν εντελώς το προφίλ τους.

Σε ότι αφορά τις νέες ρυθμίσεις, σύμβουλοι ασφαλείας έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι χρήστες θα εκθέτουν υπερβολικά πολλά στοιχεία, εσκεμμένα ή όχι. Ωστόσο, στην πράξη τελικά θα αποδειχθεί κατά πόσο οι αλλαγές αυτές θα σημαίνουν λιγότερες δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους έχουν κατά λάθος μοιραστεί στοιχεία με λάθος άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου