Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Σύνοδος των Πρυτάνεων στο Λαύριο, πρόταση για κατάργηση ασύλου

Υπέρ του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου τάσσεται η πλειονότητα των πρυτάνεων, αρκεί, όπως λένε, να εφαρμόζεται.

Στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου πραγματοποιείται η σύνοδος των πρυτάνεων, που άρχισε το πρωί και διεκόπη αργά το απόγευμα για να συνεχισθεί αύριο, οπότε και θα παραστεί η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η σύνοδος συμπίπτει με μια φορτισμένη ατμόσφαιρα στα Πανεπιστήμια, λόγω των τελευταίων επεισοδίων, του ξυλοδαρμού του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίττα, κατά την είσοδο κουκουλοφόρων στα Προπύλαια και την παραίτησή του.

Η συζήτηση περί ασύλου μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα. Ωστόσο, πρόθεση των οργανωτών της συνόδου ήταν λόγω της φορτισμένης ατμόσφαιρας να μη συζητηθεί το θέμα του ασύλου.

Ωστόσο, ορισμένοι πρυτάνεις το έθεσαν και κάποιοι προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χ. Ξανθουδάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το άσυλο είναι κεκτημένο της Δημοκρατίας και είναι δεδομένο. Ωστόσο, παρατήρησε, συχνά το νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί τροχοπέδη για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση μίλησε και ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Λεωνίδας Λουλούδης ο οποίος είπε ότι το άσυλο έχει συμβολικό χαρακτήρα και πρέπει να προσδιορίζονται ποιοι χώροι αποτελούν άσυλο και ποιοι όχι. Την ίδια στιγμή η πλειονότητα των πρυτάνεων τάσσεται υπέρ της διατήρησης του νομοθετικού πλαισίου, αρκεί να εφαρμόζεται.

Αύριο συνεχίζεται η συνεδρίαση και μάλιστα προγραμματίζεται να παραστεί το μεσημέρι και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Την ίδια ώρα, όμως, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη σύνοδο και ορισμένοι φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου