Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη - ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Το αιωνόβιο αυτό δέντρο με τον σπηλαιώδη κορμό, περιβάλλει παλιά τοπική παράδοση, που θέλει κάτω από τους κλώνους του να δίδαξε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του.

Η κρήνη, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Πλατάνου, σε μια αρχαία, ανάγλυφη λάρνακα από λευκό μάρμαρο, φέρει αραβική επιγραφή, που ονομάζει το νερό της: «νερό από την πηγή του Ιπποκράτη».

Στην ανατολική πλευρά του Πλατάνου υπάρχει μαρμάρινη κυκλική δεκατετράπλευρη κρήνη, που καλύπτεται με θόλο, στηριζόμενο σε επτά αψίδες, κι αυτές πάνω σε ισάριθμες λίθινες και μαρμάρινες κολόνες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Στην καρδιά των κατοίκων της Κω παραμένει βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι στον πλάτανό τους ταιριάζει να περιβάλλεται με τα’ όνομα του μεγάλου προγόνου τους Ιπποκράτη, το δε αξιόλογο του δέντρου, που το καθιστά σε παγκόσμια κλίμακα ιερό σύμβολο του Κώου Πατέρα της Ιατρικής, επισφραγίζεται με την τέλεση κάτω από την σκιά του του «17ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ιστορίας της Ιατρικής», τον Σεπτέμβριο του 1960 και του πανηγυρικού εορτασμού του «35ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ιστορίας της Ιατρικής» και της 1ης Διεθνούς Ιατρικής Ολυμπιάδας», τον Σεπτέμβριο του 1996, που διοργάνωσε το Δ.Ι.Ι.Κ.

2 σχόλια:

  1. Τετοια πραγματα δεν μας ενδιαφερουν...
    βαλε καμια ανοησια τυπου next top model xfactor
    να δεις ενδιαφερον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. eixa mia fili prin sto spiti kai milousame gia tin Kw kai to thimithika...

    xaza xaza an eixa tin dinatotia den tha asxoloumoun me tpt allo ektos apo tin mousiki...

    apla gnorizeis oti i vlakeia stin simeron imera poulaei....

    ΑπάντησηΔιαγραφή