Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Αρνητικοί οι φοιτητές για τη Νομική

Το θέμα της φύλαξης θα απασχολήσει τους πρυτάνεις στη Σύνοδό τους

Παρότι αποτελεί μια κίνηση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «πιλότος» για την ουσιαστική φύλαξη των ΑΕΙ, οι φοιτητές παρουσιάζονται αρνητικοί στην απόφαση της Νομικής Σχολής Αθηνών να αστυνομευθεί ο χώρος από πανεπιστημιακή αστυνομία. Το θέμα -έστω κι αν δεν είναι στην επίσημη ατζέντα- αναμένεται να απασχολήσει τους πρυτάνεις στη Σύνοδό τους που αρχίζει σήμερα το απόγευμα στο Λαύριο. Χθες, επίσης, πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια μαθητών και φοιτητών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια. Συνολικά, στα συλλαλητήρια στην Αθήνα μετείχαν περί τα 2.000 άτομα, ενώ περίπου 1.300 στα δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη με αιτήματα, μεταξύ άλλων, τη διαφύλαξη του ασύλου, την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια.

Ειδικότερα, όσον αφορά την απόφαση της Νομικής Σχολής για τη δημιουργία ειδικού σώματος πανεπιστημιακών φυλάκων, χθες, η ΔΑΠ με ανακοίνωσή της εναρμονίσθηκε με τις προχθεσινές δηλώσεις στην «Κ» του γραμματέα της κ. Γεωργίου Παπαδομιχελάκη. «Το νομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε το 2007, παρότι είναι αρκετά ευέλικτο σε ό,τι αφορά τον τρόπο και τις περιπτώσεις άρσης του ασύλου δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, παρότι έχουν διαπιστωθεί πολλές περιπτώσεις όπου όφειλε να αρθεί το άσυλο» αναφέρει η παράταξη.

«Δυναμιτίζει το κλίμα»

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του προέδρου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, η παράταξη θεωρεί ότι «η διατύπωση τέτοιου είδους προτάσεων όχι μόνο δεν βοηθά την όλη κατάσταση, αλλά αντιθέτως δυναμιτίζει το κλίμα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία. Οι προτάσεις Φορτσάκη είναι εξαιρετικά ουτοπικές για τα ελληνικά δεδομένα. Καθώς δεν επιλύουν το πρόβλημα της εισόδου βανδάλων στους χώρους των πανεπιστημίων, αφού είναι αδύνατον δύο ή τρεις φύλακες να εμποδίσουν την είσοδο σε μια ομάδα με προφανή στόχο να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούν και επιπλέον προβλήματα, καθώς δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε μεμονωμένα άτομα (π.χ. φοιτητές ξένων πανεπιστημίων, απόφοιτοι κ.ά.)». Από την άλλη, φοιτητές που μίλησαν στην «Κ» θεωρούν ότι η απόφαση της Νομικής είναι πρόωρη. «Δεν το βρίσκω σωστό», λέει η 18χρονη Νικολέττα Μπίθα, πρωτοετής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρκετά μαθήματα του συγκεκριμένου τμήματος, οι φοιτητές τα παρακολουθούν στο κτίριο της οδού Σόλωνος, εφόσον το «ΕΜΜΕ», όπως το αποκαλούν, δεν στεγάζεται σ’ ένα κτίριο που να πληροί το σύνολο των αναγκών του. Μαζί της συμφωνεί ο συμφοιτητής της Νίκος Γιακουμέλος. «Αυτός που με οποιονδήποτε τρόπο θέλει να κάνει φασαρία, θα την κάνει. Και δεν θα μπει από την πόρτα», λέει, κουνώντας με νόημα το κεφάλι του. «Προσωπικά δεν νιώθω ότι η ασφάλειά μου απειλείται. Γι’ αυτό θεωρώ το μέτρο εξωφρενικό», λέει από την πλευρά του ο 23χρονος Αλέξανδρος Βασιλειάς, επί πτυχίω φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος.

«Δεν το βρίσκω πρακτικό»

Κάπου ενδιάμεσα βρίσκεται ο 22χρονος Ανδρέας Κουτσούμπας, τελειόφοιτος στο ίδιο τμήμα. «Δεν είναι εντελώς παράλογο. Μια βόλτα να κάνεις στο κυλικείο, θα δεις πολλά “άσχετα” άτομα. Πριν από λίγο, εξαφανίστηκε η τσάντα μιας κοπέλας. Πώς να μην τους υποψιαστείς;» λέει. «Ωστόσο, προσδίδει έναν αρνητικό χαρακτήρα στο πανεπιστήμιο. Επίσης, δεν το βρίσκω πρακτικό. Δεν καταλαβαίνω πώς θα λειτουργήσει. Ούτε μπορούμε να κουβαλάμε συνέχεια μαζί το τρίπτυχο ή το πάσο ή κάρτα σε περίπτωση που χρειαστεί απρογραμμάτιστα να πάμε στη σχολή», προσθέτει αποτυπώντας ένα από τα επιχειρήματα των φοιτητών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου