Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Εληξε η απεργία, ξεκινά επιχείρηση-σκούπα για καθαρή Αθήνα

«Επιχείρηση-σκούπα» για την απορρύπανση της Αθήνας από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών ανέλαβαν από χθες το βράδυ τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, καθώς οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου στην υπηρεσία καθαριότητας αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους.

Και τούτο μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία (κατόπιν σχετικής προσφυγής της δημοτικής αρχής), όπως και κάθε μελλοντική απεργιακή κινητοποίηση με το ίδιο αίτημα.

Το δικαστήριο επικαλείται στην απόφασή του την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και επιπροσθέτως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι για κάθε ημέρα συνέχισης της απεργίας οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των απεργών απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ και προσωρινή κράτηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων της υπηρεσίας καθαριότητας του πρώτου δήμου της χώρας, θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης.

Κατόπιν διαμαρτυριών των πολιτών, η δημοτική αρχή αποφάσισε χθες να μην ισχύσουν οι κλήσεις που επιδόθηκαν για παράνομη στάθμευση από τις 3 Δεκεμβρίου (ημέρα έναρξης της απεργίας) μέχρι και την ολοκλήρωση της πλήρους αποκομιδής των απορριμμάτων, λόγω του ότι υπήρξε δυσκολία εξεύρεσης χώρου στάθμευσης από τους σωρούς των σκουπιδιών.

Εξαιρούνται, εν προκειμένω, οι κλήσεις που επιδόθηκαν για παράνομη στάθμευση σε θέσεις μονίμων κατοίκων.

Εν τω μεταξύ η «κόντρα» μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και του δημάρχου Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη, με αφορμή το πρόβλημα της απεργίας, συνεχίστηκε και χθες.

Ο κ. Ραγκούσης, από το βήμα της Βουλής, καταλόγισε ευθύνες στη δημοτική αρχή για την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας.

Απαντώντας στον υπουργό, ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο για «αδιαλλαξία» στο θέμα των συμβασιούχων, υποστηρίζοντας ότι εκείνο που ζητεί ομόφωνα η Κεντρική Ενωση Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) δεν είναι η αυτόματη μονιμοποίηση αλλά η επιπλέον μοριοδότηση των συμβασιούχων για θέσεις στον οικείο δήμο.

Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της ΚΕΔΚΕ δεν είναι ομόφωνη, καθ' ότι διαφώνησαν οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα δήμαρχοι, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις καλύπτουν το θέμα της μοριοδότησης.

Για «συμμαχία κυβέρνησης, δήθεν ανεξάρτητης δικαιοσύνης και Ν.Δ. (μέσω του δημάρχου Αθηναίων), προκειμένου να χτυπηθεί η πάλη των εργαζομένων για μόνιμη δουλειά», κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Μετά τη λήξη της απεργίας ο κ. Κακλαμάνης, αφού διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα χωρίς σκουπίδια, επετέθη εκ νέου στον υπουργό Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η αδιαλλαξία που επέδειξε έναντι των χιλιάδων συμβασιούχων ευθύνεται για την ταλαιπωρία των πολιτών.

«...Και επειδή αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη γι' αυτή την ταλαιπωρία δεν πρόκειται να το πράξει, ζητώ εγώ συγγνώμη από τους συμπολίτες μου εξ ονόματος όλων...» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου