Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Στα δικαστήρια καταφεύγουν οι εταιρείες του e-τζόγου

Στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναμένεται να προσφύγουν οι εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, εφ' όσον η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στη ρύθμιση για απαγόρευση του αποκαλούμενου ηλεκτρονικού τζόγου. Εκπρόσωποι των εταιρειών διαβεβαιώνουν ότι εφ' όσον η κυβέρνηση νομοθετήσει την απαγόρευση εκκαθάρισης των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών από τις τράπεζες όσων παίζουν διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, οι ίδιες θα συμμορφωθούν προς το νέο νόμο, αλλά θα διεκδικήσουν διαφυγόντα κέρδη σε ελληνικά και κυρίως σε ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σήμερα, περίπου 50 επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου με ιστότοπους που απευθύνονται σε Ελληνες (υποστήριξη ελληνικής γλώσσας) και μοιράζονται «πονταρίσματα» εκτιμώμενου ύψους 5 δισ. Από τις επιχειρήσεις αυτές, μια ντουζίνα θεωρείται ότι έχουν ισχυρή κρίσιμη μάζα και ελέγχοντας το 90% του διαδικτυακού τζόγου από την Ελλάδα και έχουν έδρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, π. χ. Βρετανία, Μάλτα, Γιβραλτάρ κ.λπ. Μία εξ αυτών είναι εισηγμένη στο Χ.Α. (Centric) ως εταιρεία συμμετοχών, που έχει όμως θυγατρικές σε Μάλτα και Βρετανία οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού. Μόνον η εταιρεία αυτή αναμένεται να ανακοινώσει έσοδα 800 εκατ. το 2009.

Τόσο η Centric όσο και τα άλλα μεγάλα ονόματα του διαδικτυακού τζόγου έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εφ' όσον η ρύθμιση που θα απαγορεύει στις τράπεζες να εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές παικτών μέσω πιστωτικών καρτών από και προς δικτυακούς τόπους θα βάλει ταφόπλακα στις δραστηριότητές τους. Αυτό ήταν κάτι που ζητούσε (δειλά) χρόνια η διοίκηση του ΟΠΑΠ και οι πράκτορές του, που τύποις διατηρούν από το 2000 το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια. Την υπόθεση φέρεται να χειρίζεται ομάδα νομικών με επικεφαλής τον νομικό κ. Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε βρεθεί στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στην προσφυγή της Stanleybet κατά του ελληνικού Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ομάδα νομικών εξετάζει τη δυνατότητα επιβολής απαγόρευσης στην εκκαθάριση των συναλλαγών, αλλά αν αυτό αντικρούσει στην κοινοτική νομοθεσία, δεν αποκλείεται η ρύθμιση να επιβάλλει φορολογία τέτοια στη συγκεκριμένη κατηγορία συναλλαγών που θα αναγκάσει τους διαδικτυακούς να βγουν εκτός αγοράς από μόνοι τους.

Σημειώνεται ότι οι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ, έχοντας χαμηλό λειτουργικό κόστος και μηδενική φορολογία των υπηρεσιών τους, προσφέρουν υψηλές αποδόσεις (payout) καθιστώντας εαυτούς πιο ανταγωνιστικούς από τον ΟΠΑΠ. Για παράδειγμα, κατά μέσον όρο ο παίκτης του ΟΠΑΠ λαμβάνει απόδοση 70%, ενώ στα διαδικτυακά παιχνίδια η απόδοση ανέρχεται σε 85% έως 90%, ανάλογα με την εταιρεία. Μια επιβολή φόρου στην εκκαθάριση της συναλλαγής κατά 10% έως 15% μπορεί να οδηγήσει πολλούς παίκτες στα γκισέ του ΟΠΑΠ. Η νομική προσφυγή των θιγομένων από τα πιθανά μέτρα της κυβέρνησης έχει κι ένα δεύτερο στόχο: την επικείμενη μετοχοποίηση / αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι μια τέτοια προσφυγή θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολη μια τέτοια κίνηση, καθώς η σκιά της νομικής προσφυγής θα είναι ισχυρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου