Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Στους 255 οι νεκροί Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Ο αριθμός των βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν έφθασε τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στα Φόκλαντ το 1982.

Δύο ακόμη βρετανοί στρατιώτες έχασαν χθες την ζωή τους στο Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των βρετανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην ασιατική χώρα έφθασε τον αριθμό των βρετανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των νησιών Φόκλαντ πριν από 28 χρόνια.

Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκαν χθες κατά την διάρκεια περιπολίας τους κοντά στη πόλη Σαργκίν, στην επαρχία Χελμάντ.

Με τους δύο αυτούς θανάτους έφθασαν τους 255 οι βρετανοί στρατιωτικοί που έχασαν την ζωή τους στο Αφγανιστάν από το 2001 που άρχισε η σύγκρουση, αριθμός ισοδύναμος με τις απώλειες που υπέστησαν οι βρετανικές δυνάμεις το 1982 στις συγκρούσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αργεντινής στον Νότιο Ατλαντικό που διήρκεσαν 74 ημέρες.

Οι τελευταίες αυτές απώλειες έγιναν γνωστές ενώ η αφγανική κυβέρνηση και η υπό νατοϊκή διοίκηση διεθνής δύναμη Isaf, ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μία μεγάλη επιχείρηση, με την κωδική ονομασία («Mushtarak» «μαζί» στη γλώσσα νταρί),στην περιοχή Μαρτζάχ της επαρχίας Χελμάντ, το κυριότερο προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών στο νότιο Αφγανιστάν.

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί 61 ξένοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ενώ οι περισσότεροι-520-είχαν σκοτωθεί το 2009.Οι διεθνείς δυνάμεις κατά τα δύο τρίτα και πλέον αποτελούνται από αμερικανούς στρατιωτικούς, σύμφωνα, με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Η Βρετανία έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν περίπου 10.000 στρατιωτικούς και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη έπειτα από αυτή των ΗΠΑ. Σχεδόν όλοι οι βρετανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία Χελμάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου