Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Αποστολή στην Αϊτή

Ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει σήμερα από την Ελλάδα στην Αϊτή, την οποία συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί με εκπρόσωπο της Κυβέρνησης της Αϊτής και θα του επιδώσει επιστολή του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Αϊτής. Στην επιστολή τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και επισημαίνεται η απόφαση της Ελλάδας να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη δοκιμαζόμενη φίλη χώρα.

Το αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 747 μετέφερε 50 τόνους φαρμακευτικού υλικού και τροφίμων. Επίσης μετέφερε μέλη των Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του Κόσμου» και «Ελληνική Ομάδα διάσωσης» που θα παραμείνουν εκεί, προκειμένου να βοηθήσουν το λαό της Αϊτής.

Κατά την επιστροφή, το αεροπλάνο θα μεταφέρει Έλληνες πολίτες από την Αϊτή και ομάδες εθελοντών, ενώ έχει προηγηθεί συνεννόηση με την Ισπανική Προεδρία προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. και Σένγκεν.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Εξωτερικών, ύστερα από σχετική πρόταση της Εκκλησίας, ήταν να φιλοξενηθούν ορφανά παιδιά από την Αϊτή στην Ελλάδα, η οποία απορρίφθηκε λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης της Αϊτής να απαγορευτεί η έξοδος των παιδιών από τη χώρα.

Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε θερμά τις εθελοντικές οργανώσεις και τους μεμονωμένους εθελοντές για την ετοιμότητα τους να συνδράμουν και να στελεχώσουν την αποστολή και τους φορείς που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Υπουργείου Εξωτερικών. Ευχαρίστησε επίσης την αεροπορική εταιρεία Hellenic Imperial Airways που διέθεσε το αεροπλάνο και δέχθηκε να καλύψει πάνω από το 50% των εξόδων μεταφοράς. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου