Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Θεσσαλονίκη: Ολο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους

Μόνο στον κεντρικό δήμο από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 500 προειδοποιητικά αυτοκόλλητα, ενώ ο μέσος όρος των αυτοκινήτων που αποσύρονται έφτασε στα 60 το μήνα!

Τα στοιχεία από το Τμήμα Περισυλλογής Εγκαταλειμμένων Αυτοκινήτων (ή Γραφείο Αποκομιδής Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων) του δήμου Θεσσαλονίκης είναι αποδεικτικά του πλήγματος που έχουν δεχτεί στην τσέπη τους οι Θεσσαλονικείς. Οπως δήλωσε ο υπεύθυνος του τμήματος, Δημήτρης Σιώψης, «οι συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, τη συντήρησή τους και τη στάθμευσή τους πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Το φαινόμενο των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων και ειδικά των πλασματικά εγκαταλειμμένων στους δρόμους της πόλης εμφανίζει από την αρχή του έτους μεγάλη έξαρση.

Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον ο μέσος όρος των εγκαταλειμμένων οχημάτων που αποσύρονται μηνιαίως από τον κεντρικό δήμο φτάνει στα 60, όταν πέρσι ήταν πολύ λιγότερα (το πολύ μέχρι 40). Ο τωρινός μηνιαίος μέσος όρος πλησιάζει εκείνον του 1999, όταν ξεκίνησε η αποκομιδή εγκαταλειμμένων οχημάτων και ο αριθμός των άχρηστων τετράτροχων ήταν πολύ μεγάλος.

Από το 1999 μέχρι το τέλος του 2009 αποσύρθηκαν από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης συνολικά 8.500 οχήματα και απελευθερώθηκαν έτσι τουλάχιστον επιπλέον 2.500 θέσεις στάθμευσης (συνολικά 10.100).

Ενα πάρκινγκ το μήνα

Ο μεγάλος αριθμός των οχημάτων που αποσύρονται όμως πέρα από το αντιρρυπαντικό όφελος έχει και άλλη μια σημαντική ωφέλεια. Κάθε μήνα απελευθερώνονται 60 θέσεις στάθμευσης, δηλαδή δημιουργείται ένα μικρό πάρκινγκ, που, αν γινόταν ως έργο, θα κόστιζε κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την τοποθέτηση του αυτοκόλλητου ο ιδιοκτήτης του οχήματος πρέπει να το απομακρύνει σε 45 μέρες. Αν φέρει πινακίδες, αναζητείται ο ιδιοκτήτης, επικολλάται ειδικό αυτοκόλλητο και αποστέλλεται επιστολή στον ιδιοκτήτη. Μετά 45 μέρες, αν δε γίνει τίποτα, το όχημα αποσύρεται. Οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν οι ίδιοι τα αυτοκίνητά τους στις εταιρίες που έχουν οριστεί ως σύστημα διαχείρισης ή να τα παραδίδουν στο αρμόδιο τμήμα του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου