Σχεδόν 350 χρόνια μετά το περιστατικό με το μήλο που ενέπνευσε στον Ισαάκ Νεύτωνα το νόμο της παγκόσμιας έλξης, ένα κομμάτι από την ιστορική μηλιά θα αψηφήσει τη βαρύτητα πετώντας συμβολικά με την επόμενη αποστολή του διαστημικού λεωφορείου.
Στις 14 Μαΐου, μια φέτα από τον κορμό της μηλιάς θα αναχωρήσει με το διαστημικό λεωφορείο Atlantis για ένα ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το δείγμα «προέρχεται από ΤΗ μηλιά, από τη μηλιά που κοιτούσε [ο Νεύτωνας] όταν έπεσε κάτω το μήλο και του ενέπνευσε την ιδέα» αστειεύτηκε ο βρετανικής καταγωγής αστροναύτης Πίρς Σέλερς.
«Θα το μεταφέρω σε τροχιά και θα το αφήσω να μετεωρίζεται για λίγο, κάτι που θα προκαλούσε σύγχυση στον Ισαάκ» αστειεύτηκε.
Η συμβολική πτήση της μηλιάς οργανώθηκε για λογαριασμό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, η οποία γιορτάζει φέτος τα 350 χρόνια της. Στο πλαίσιο των εορτασμών, η Εταιρεία δημοσίευσε τον Ιανουάριο στο Διαδίκτυο το χειρόγραφο του 180υ αιώνα, το οποίο εξιστορεί πώς ο Νεύτωνας εμπνεύστηκε τη θεωρία της βαρύτητας ενώ καθόταν και έβλεπε ώριμα μήλα να πέφτουν από τις μηλιές.
Το περιστατικό συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1660, όταν ο Ισαάκ Νεύτωνας αποσύρθηκε στο πατρικό του στη βόρεια Αγγλία προκειμένου να αποφύγει την επιδημία πανώλης που οδήγησε στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ όπου σπούδαζε.
Ο ίδιος διηγήθηκε το συμβάν στον φίλο του Ουίλιαμ Στούκλει ένα ανοιξιάτικο απόγευμα το 1726, ενώ οι δυο τους κάθονταν «κάτω από τη σκιά των μηλιών».
«Γιατί θα πρέπει το μήλο να κατέρχεται πάντα κατακόρυφα στο έδαφος, αναλογίστηκε [ο Νεύτωνας]. Γιατί να μην κινείται πλαγίως, ή προς τα πάνω; [...] Σίγουρα, ο λόγος είναι, ότι η Γη το έλκει. Πρέπει να υπάρχει μια ελκτική δύναμη στην ύλη» διηγείται ο Στούκλεϊ.
Ο Νεύτωνας γεννήθηκε το 1643 στο Λίνκονσαϊρ της Βρετανίας και αποδείχθηκε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της ιστορίας. Εκτός από το νόμο της βαρύτητας, περιέγραψε τους τρεις νόμους της κίνησης στους οποίους βασίστηκε η κλασσική μηχανική.
Η εικόνα που έδωσε για το Σύμπαν κυριάρχησε στη φυσική μέχρι την εμφάνιση του Τζέιμς Μάξγουελ και του Αλμπερτ Αϊνσταϊν.
Ο αστροναύτης Πίρς Σέλερς που θα μεταφέρει το δείγμα πέταξε στο Διάστημα τελευταία φορά το 2006, όταν μετέφερε μαζί του ένα χρυσό μετάλλιο που απονεμήθηκε αργότερα στον διάσημο Βρετανό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ.
Στη αποστολή με το Atlantis θα πάρει μαζί του όχι μόνο το ιστορικό κομμάτι ξύλου, αλλά και τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 που θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο.
Newsroom ΔΟΛ
Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Η μηλιά του Νεύτωνα ετοιμάζεται να... αψηφήσει τη βαρύτητα
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Αναρτήθηκε από
AntiX
στις
Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010
Ετικέτες
ΚΟΣΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου