Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Smartbooks: Ακόμη μία κατηγορία υπολογιστών;

Αν είστε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου και ποδηλάτου, πόσο απαραίτητη σας είναι και μία μοτοσυκλέτα; Κάποιες εταιρείες παροχής ασύρματων υπηρεσιών θεωρούν ότι δεν είναι απλά απαραίτητη, αλλά επιβεβλημένη. Φέτος, το κέντρο βάρους στον κόσμο των τεχνολογικών συσκευών εστιάζεται σε αυτές που είναι μεγαλύτερες μεν από τηλέφωνο, αλλά μικρότερες από φορητό υπολογιστή.

Ο πιο χαρακτηριστικός και διάσημος εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι φυσικά το iPad, που κυκλοφορεί στην Ευρώπη τον ερχόμενο μήνα. Ωστόσο, πολλοί ακόμη κατασκευαστές σπεύδουν να πλαισιώσουν τη νέα κατηγορία συσκευών, κάποιοι από τους οποίους έχουν παρουσιάσει ενδιαφέρουσες λύσεις πριν την Apple. Κάποιοι κατασκευάζουν υπολογιστές tablet, χωρίς πληκτρολόγιο, στα πρότυπα του iPad. Κάποιοι άλλοι κατασκευάζουν υπολογιστές που θυμίζουν μικρογραφίες laptop, γνωστοί ως «smartbooks», που θα πωλούνται έναντι μερικών εκατοντάδων δολαρίων.

Η Hewlett Packard παρουσίασε το πρώτο της smartbook στο φετινό Mobile World Congress που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη. Με μια πρώτη ματιά, το Compaq AirLife 100 της εταιρείας μοιάζει με netbook, το εσωτερικό του ωστόσο είναι τελείως διαφορετικό. Αντί να χρησιμοποιεί το λειτουργικό Windows της Microsoft, το συγκεκριμένο smartbook λειτουργεί με Android, που η Google δημιούργησε για φορητές συσκευές και διατίθεται δωρεάν. Επιπλέον, αντί να χρησιμοποιεί επεξεργαστή υπολογιστών της Intel ή της AMD, το AirLife είναι εφοδιασμένο με έναν επεξεργαστή της Qualcomm, με κληρονομιά από τα κινητά τηλέφωνα.

Το smartbook της HP λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο και σαν κινητό: Είναι έτοιμο για χρήση από τη στιγμή που ανοίξει το κάλυμμα του. Όπως είναι τηλέφωνο, αλμβάνει τα e-mail ακόμη και όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Ταυτόχρονα, η χρήση του επεξεργαστή της Qualcomm εξοικονομεί ενέργεια για τη συσκευή, αυξάνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του., που μπορεί να φτάσει τις δώδεκα ώρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου