Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η Google επιστρατεύει κβαντικούς αλγόριθμους για καλύτερες αναζητήσεις

Τεχνολογίες αιχμής παρουσίασε η Google ως νέα όπλα στη «μάχη» των μηχανών αναζήτησης.

Οι κβαντικοί υπολογιστές αποτελούν ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα όνειρα των επιστημών ηλεκτρονικών υπολογιστών- ένα όνειρο, το οποίο η Google εμφανίζεται έτοιμη και πρόθυμη να μετατρέψει σε πραγματικότητα, καθώς εδώ και τρία χρόνια αναπτύσσει έναν κβαντικό αλγόριθμο ο οποίος έχει τη δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης και κατανομής αντικειμένων που απεικονίζονται σε φωτογραφίες ή σε βίντεο.

Η «υπόσχεση» του κβαντικού υπολογιστή έχει να κάνει με τη φυσική προχωρημένων επιπέδων η οποία πραγματεύεται τα δρώμενα σε υποατομικό επίπεδο. Πολλές διαφορετικές ομάδες έχουν εργαστεί πάνω στη δημιουργία κβαντικών επεξεργαστών οι οποίοι θα μπορούν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε qubits (quantum bits), τα οποία έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης «απεικόνισης» του 1 και του 0 σε ένα δυαδικό σύστημα. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει πολύ υψηλότερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με παράδειγμα που χρησιμοποίησε η Google, ένας «συμβατικός» υπολογιστής θα χρειαζόταν 500.000 «ματιές» κατά μέσο όρο για να εντοπίσει μία μπάλα η οποία είναι κρυμμένη μέσα σε ένα από 1.000.000 συρτάρια. Ένας κβαντικός, ωστόσο, θα έβρισκε τη μπάλα κοιτώντας μόνο μέσα σε 1.000.

Ο αλγόριθμος της Google αποτελεί καρπό της εργασίας μίας κβαντικής υπολογιστικής συσκευής μίας καναδικής εταιρείας, της D-Wave. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη πληροφοριών γύρω από το chip της συσκευής αυτής- κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικό με κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία πρώιμη μορφή κβαντικού επεξεργαστή.

«Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να επιδειχθεί ότι ένα σύστημα πολλαπλών qubits όπως το chip της D-Wave παρουσιάζει την επιθυμητή κβαντική συμπεριφορά, και φυσικοί από πολλά ερευνητικά ιδρύματα επιδίδονται ήδη σε διαδικασίες ταυτοποίησης/ χαρακτηρισμού του chip» έγραψε ο Χάρτμουτ Νέβεν, επικεφαλής του τμήματος αναγνώρισης εικόνας (image recognition) στο research blog της Google.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το εν λόγω σύστημα δουλεύει. Ο Νέβεν περιέγραψε έναν αλγόριθμο ο οποίος βασίζεται σε δουλειά του ΜΙΤ, ο οποίος είναι σε θέση να εντοπίσει εικόνες συγκεκριμένων αυτοκινήτων μέσα από ένα σύνολο 20.000 φωτογραφιών ταχύτερα από οτιδήποτε υπάρχει στο «οπλοστάσιο» της Google σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου