Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Γονίδια «δώρο» όταν προέρχονται από τη μητέρα, «βάρος» από τον πατέρα

Μπορεί το ίδιο γονίδιο να αποτελεί «ευλογία» όταν προέρχεται από τον ένα γονέα και «κατάρα» όταν προέρχεται από τον άλλο; Μπορεί, σύμφωνα με Ισλανδούς επιστήμονες, που βρήκαν ότι ορισμένες σχετιζόμενες με νόσους γονιδιακές μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες μόνο όταν έχουν κληρονομηθεί από τον πατέρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Iceland's Decode Genetics Inc στο περιοδικό Nature, ένα γονίδιο που συνδέεται με το διαβήτη προστατεύει από τη νόσο όταν προέρχεται από τη μητέρα, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη όταν έχει κληρονομηθεί από τον πατέρα.

Τα ευρήματά τους έδειξαν επίσης ότι ένα γονίδιο που αύξανε ελαφρά τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού όταν προερχόταν από τον πατέρα, φαίνεται να μην έχει επιβλαβή επίδραση ή ακόμη και να προσφέρει ήπια προστασία όταν κληρονομείται από τη μητέρα.

Ένα τρίτο γονίδιο που συνδέεται με μια βραδέως εξελισσόμενη μορφή καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο και πάλι όταν προερχόταν από τον πατέρα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν περισσότερο από τα ευρήματά τους για έναν πολυμορφισμό μονού νουκλεοτιδίου (SNP) σε ένα γονίδιο που συνδέεται με το διαβήτη τύπου 2.

«Η επίδραση της συγκεκριμένης γονιδιακής παραλλαγής δεν είναι μόνο μεγάλη, αλλά και ασυνήθιστη: εάν προέρχεται από τον πατέρα, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά πάνω από 30% σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν τη σχετιζόμενη με τη νόσο παραλλαγή του γονιδίου, ενώ εάν προέρχεται από τη μητέρα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου κατά περισσότερο από 10%», εξηγούν οι ερευνητές.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες μελέτησαν τα γονίδια 38.167 Ισλανδών των οποίων η γενετική κληρονομιά έχει αλλάξει ελάχιστα από την έλευση των Βίκινγκς στη χώρα πριν από μια χιλιετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου