Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ναυπλίου και Τρίπολης

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στις φυλακές Ναυπλίου σημείωσε ότι ο συνωστισμός των κρατουμένων είναι τέτοιος ώστε "στα κελιά αντί για 3 άτομα συνωστίζονται 6 άτομα εκ των οποίων 3 κοιμούνται στο πάτωμα".

Πρόσθεσε δε, ότι "τα δύο πειθαρχεία έγιναν κανονικά κελιά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ειδικός χώρος για την κράτηση απείθαρχων κρατουμένων και οι απείθαρχοι πηγαίνουν σε ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε στο θυρωρείο".

Επίσης, ο Ν. Κωστόπουλος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι γνωστή στο υπουργείο με έγγραφα που έχει στείλει τόσο η διοίκηση των φυλακών όσο και το σωματείο των εργαζομένων και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν στην πράξη το αποτέλεσμα της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης και πόσο θα αποσυμφορήσει την φυλακή, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν σε κινητοποιήσεις, αφού δεν μπορούν είπε άλλο να δεχτούν "απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και τις άθλιες κι επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες που καθημερινά εξαναγκαζόμαστε να βιώνουμε".

Για παρόμοιες συνθήκες κράτησης και στις φυλακές Τρίπολης έκανε λόγο ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης, ο οποίος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Ν. Κωστόπουλου για τις φυλακές Ναυπλίου.

Ο Δ. Κωστόγιαννης αναφερόμενος στις φυλακές Τρίπολης είπε ότι υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και φιλοξενείται διπλάσιος περίπου αριθμός κρατουμένων. "Στις φυλακές Τρίπολης δεν έχουμε κρατούμενους να κοιμούνται στο πάτωμα, όμως σε κελιά των 5 ατόμων φιλοξενούνται 10 και 12 κρατούμενοι" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Τρίπολης.

Πρόσθεσε ότι "είναι απάνθρωπες κι επικίνδυνες οι συνθήκες υγιεινής αφού αντιστοιχούν δύο τουαλέτες για 100 άτομα". Τόνισε ακόμη ότι "οι υπάλληλοι καταβάλουν πολύ καλές προσπάθειες, αλλά είναι άμεση ανάγκη, η κατασκευή ενός νέου καταστήματος κράτησης για την μεταφορά των φυλακών Τρίπολης, από το παλαιό αυτό κτίριο των 100 ετών που στεγάζονται σήμερα".

Τέλος ο Δ. Κωστόγιαννης για την κατασκευή νέου καταστήματος κράτησης στην Τρίπολη, ανέφερε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες κι ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα τον περασμένο μήνα στην Λάρισα, κατά την σύνοδο των προέδρων τον δικηγορικών συλλόγων της χώρας, είδε το θέμα θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου